Formula 1
3

VN Velike Britanije: Rosbergu pole-position, Hamilton tek šesti

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Njemački vozač Nico Rosberg u Mercedesu startat će s prvog mjesta na Velikoj nagradi Velike Britanije, devetoj utrci sezone Svjetskog prvenstva Formule 1.

Kiša u Silverstoneu značajno je utjecala na rasplet subotnjih kvalifikacija. Više je puta počinjala i prestajala padati, što je navodilo timove na kockarske poteze. Zbog loše procjene tako su već u prvoj kvalifikacijskoj rundi ispala oba vozača Ferrarija (Fernando Alonso i Kimi Räikkönen) i Williamsa (Valtteri Bottas i Felipe Massa), pa će u nedjelju startati praktički sa začelja, tačnije iza njih će biti samo dva bolida slabašnog Caterhama.

Kiša je imala ogroman utjecaj i u samoj završnici treninga. Uvjeti su se u zadnjim sekundama i u posljednjem dijelu staze značajno poboljšali što je iskoristio vodeći vozač SP-a Rosberg i s vremenom 1:35.766 ugrabio četvrti ovosezonski pole-position. Njegov timski kolega Lewis Hamilton je, međutim, donio nevjerojatnu lošu odluku. Požalio se da mu je sklisko na stazi i prije kraja kruga se povukao u garažu. To ga je skupo koštalo jer su se, osim Rosberga, ispred njega ugurala još četvorica vozača, tako da će Britanac u nedjelju startati tek sa šestog mjesta.

Drugi je u kvalifikacijama bio aktuelni svjetski prvak Sebastian Vettel (Red Bull) koji je za sunarodnjakom Rosbergom zaostao čak 1,6 sekundi. Iz drugog će reda krenuti Jenson Button (McLaren) i Nico Hülkenberg (Force India), a ispred Hamiltona je i Kevin Magnussen (McLaren).

Nedjeljna utrka u Silverstoneu počinje u 14 sati po srednjoevropskom vremenu.

VN Velike Britanije, rezultati kvalifikacija:

  1. Nico Rosberg (Mercedes) 1:35.766
  2. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) +1.620
  1. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +2.434
  2. Nico Hülkenberg (Force India-Mercedes) +2.563
  3. Kevin Magnussen (McLaren-Mercedes) +2.651
  4. Lewis Hamilton (Mercedes) +3.466
  5. Sergio Perez (Force India-Mercedes) +4.691
  6. Daniel Ricciardo (Red Bull-Renault) +4.840
  7. Danil Kvjat (Toro Rosso-Renault) +4.941
  8. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso-Renault) +5.089