Deveta pobjeda u sezoni
0

VN Singapura: Vettel sasvim blizu odbrane naslova

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Nijemac Sebastian Vettel nastavlja nemilosrdno marširati ovogodišnjim Svjetskim prvenstvom u Formuli 1, te je sasvim blizu toga da odbrani naslov od prošle godine.

Ove nedjelje se u Singapuru vozila četrnaesta utrka sezone, a Vettel je ostvario već devetu pobjedu u sezoni. Za 24-godišnjeg vozača Red Bulla to je bila ukupno devetnaesta pobjeda u karijeri.

I ova utrka je vjerno podsjetila na mnoge prijašnje ove godine. Vettel je ostvareni "pole position" pretočio u startno vodstvo na službenoj utrci, te je izbjegao svu gužvu koja se stvorila iza njegovih leđa. I dok je Alonso napredovao, a Webber i Hamilton padali u rasporedu, on je bježao konkurenciji i vrlo brzo stvorio znatnu prednost koja mu je omogućila da vozi svoju vlastitu utrku bez stresova i problema.

Istina, Button je puhao za njegovim leđima, no u niti jednom trenutku nije dočekao pravi trenutak za napad i mogući dolazak na prvo mjesto.

Pametno i lako je Vettel tokom cijele utrke održao prvo mjesto i dočekao novo slavlje koje ga je sasvim približilo matematičkom osvajanju naslova prvaka, drugom u karijeri. Naime, i teoretski naslov prvaka može osigurati na idućoj utrci koja će se voziti u Suzuki (Velika nagrada Japana) 8. oktobra. Kao posljednja prijetnja je ostao tek Britanac Jenson Button.

Vozač McLaren Mercedesa je na kraju u Singapuru bio drugi, dok je mjesto na podiju još zavrijedio Mark Webber, drugi vozač Red Bulla. Četvrto je mjesto osvojio Fernando Alonso koji je imao najljepše uspomene na ovu stazu. Naime, dosad se na stazi u Marina Bayu vozilo tri puta, a Španac je dva puta bio najbolji. Još je jednom ovdje slavio Lewis Hamilton. 

VN Singapura, rezultati:

  1. Sebastian Vettel (Red Bull Renault) 1:59.06.757

  2. Jenson Button (McLaren Mercedes) +1.737

  3. Mark Webber (Red Bull Renault) +29.279

  4. Fernando Alonso (Ferrari) +55.449

  5. Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) +1:07.766

  6. Paul di Resta (Force India) +1:51.067 ...   Ukupni redoslijed:

  7. Vettel (Red Bull) 309 bodova

  1. Button (McLaren) 185
  2. Alonso (Ferrari) 184
  3. Webber (Red Bull) 182 ...

Redoslijed konstruktora:

  1. Red Bull 491bod
  2. McLaren 353
  3. Ferrari 268
  4. Mercedes GP 114

...