Formula 1
1

VN Njemačke: Vettelova 30. pobjeda u karijeri

Totalsport
Sebastian Vettel (Foto: AFP)
Sebastian Vettel (Foto: AFP)
Trostruki uzastopni svjetski prvak Sebastian Vettel (Red Bull) došao je do jubilarne 30. pobjede u Formuli 1. U nedjelju je prvi put slavio pred domaćom publikom na Velikoj nagradi Njemačke na Nürburgring.

Vettelu je ovo četvrta ovosezonska pobjeda, a njome je dodatno povećao prednost u ukupnom poretku. Sada ima 157 bodova, 34 više od najbližeg pratitelja Fernanda Alonsa (Ferrari).

U utrku je s prvog mjesta krenuo Lewis Hamilton (Mercedes), ali nije mu to puno pomoglo. Odmah na startu su ga prestigla oba vozača Red Bulla (Vettel i Mark Webber), a do kraja je Britanac, koji je imao problema s gumama kao i njegov timski kolega Nico Rosberg, potonuo na peto mjesto.

Vettel nije imao nikakvih problema s bolidom, vodio je praktički od početka do kraja i tek je u završnici utrke pritisak na njega napravio Kimi Räikkönen (Lotus). Finac je bio brži u posljednjim krugovima, ali ipak nije došao u priliku za prestizanje aktualnog prvaka. Sjajan je dan Lotusa upotpunio i Romain Grosjean koji je osvojio treće mjesto, a novu je odličnu utrku odvozio i Alonso koji je startao s osmog mjesta, a u cilj je ušao četvrti.

Ove sezone vrlo loši McLareni na Nürburgringu su pronašli barem malo razloga za zadovoljstvo: Jenson Button je završio na šestom, a Sergio Perez na osmom mjestu. Sedmi je bio Webber, a bodove su osvojili i Rosberg i Nico Hülkenberg (Sauber).

Spomenimo da ni ova utrka nije prošla bez sigurnosnog automobila koji je morao na stazu u 25. krugu nakon prilično bizarnog incidenta. Jules Bianchi je, naime, nakon odustajanja parkirao uz stazu i izašao iz bolida koji je nekoliko sekundi nakon toga sam otklizao ''u rikverc'' natrag na stazu.

Velika nagrada Njemačke, rezultati:

  1. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault)
  2. Kimi Räikkönen (Lotus-Renault) +1.008
  3. Romain Grosjean (Lotus-Renault) +5.830
  4. Fernando Alonso (Ferrari) +7.772
  5. Lewis Hamilton (Mercedes) +26.996
  6. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +27.927
  7. Mark Webber (Red Bull-Renault) +37.500
  8. Sergio Perez (McLaren-Mercedes) +38.300
  9. Nico Rosberg (Mercedes) +46.800
  10. Nico Hülkenberg (Sauber-Ferrari) +49.800...

Poredak vozača:

  1. Vettel 157
  2. Alonso 123
  3. Räikkönen 118
  4. Hamilton 97
  5. Webber 93...

Poredak konstruktora:

  1. Red Bull-Renault 250
  1. Mercedes 181
  2. Ferrari 180...
Vezani članci