Formula 1
32

VN Kanade: Vettel dominirao od starta do cilja

Totalsport
Sebastian Vettel (Foto: AFP)
Sebastian Vettel (Foto: AFP)
Trostruki i aktuelni svjetski prvak Sebastian Vettel (Red Bull) pobjednik je Velike nagrade Kanade, sedme ovosezonske utrke Svjetskog prvenstva Formule 1.

Za Nijemca je ovo 29. pobjeda u karijeri, te treća ove sezone. Zadržao je njome vodstvo u ukupnom poretku, a na drugo se mjesto probio Fernando Alonso (Ferrari) koji je sjajno odradio utrku u Montrealu. Sa šeste pozicije na startu probio se na kraju do drugog mjesta, dok je treća stepenica pobjedničkog postolja pripala Lewisu Hamiltonu (Mercedes).

Vettel je u Kanadi vodio praktički od starta do cilja, a nije ga omela ni činjenica da je u 11. krugu malo okrznuo zid uz stazu. Iza njegovih je leđa odličan posao odradio Alonso koji je odmah na startu prošao nedoraslog Valtterija Bottasa (Williams), potom je u 31. krugu prestigao Nicu Rosberga (Mercedes), pa u 42. Marka Webbera (Red Bull) i onda napokon u 63. krugu i Hamiltona.

Webber je na koncu osvojio četvrto mjesto, Rosberg je bio peti, a do rezultata karijere je šestim mjestom došao Jean-Eric Vergne (Toro Rosso). Veliku je utrku odradio i Paul di Resta (Force India) koji se sa 17. mjesta na startu probio do sedmog u cilju, a prvi je put u boks ušao u 57. krugu. Felipe Massa (Ferrari) je bio osmi, dok je Kimi Räikkönen (Lotus) osvojio bodove u 24. uzastopnoj utrci! U Montrealu je bio deveti, a posljednji je unutar bodova bio Adrian Sutil (Force India).

Novi loš dan ubilježili su vozači McLarena: Sergio Perez je bio jedanaesti, a Jenson Button dvanaesti. Bez ijednog je boda ostao i Bottas koji je u kvalifikacijama osvojio senzacionalno treće mjesto, ali mu to u utrci nije pomoglo.

Vettel sada u ukupnom poretku ima 132 boda, 36 više od Alonsa i 44 od Räikkönena. Sljedeća utrka na rasporedu je VN Velike Britanije, 30. lipnja.

Velika nagrada Kanade, rezultati:

  1. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault) 1:32:09.143
  1. Fernando Alonso (Ferrari) +14.408
  2. Lewis Hamilton (Mercedes) +15.942
  3. Mark Webber (Red Bull-Renault) +25.731
  4. Nico Rosberg (Mercedes) +1:09.725
  5. Jean-Eric Vergne (Toro Rosso-Ferrari) + 1 krug
  6. Paul di Resta (Force India-Mercedes) + 1 krug
  7. Felipe Massa (Ferrari) + 1 krug
  8. Kimi Räikkönen (Lotus-Renault) + 1 krug
  9. Adrian Sutil (Force India-Mercedes) + 1 krug...

Ukupni redoslijed:1. Sebastian Vettel 1322. Fernando Alonso 963. Kimi Räikkönen 884. Lewis Hamilton 775. Mark Webber 69...

Redoslijed konstruktora:1. Red Bull 2012. Ferrari 1453. Mercedes 134...