Formula 1
0

VN Japana, kvalifikacijski trening: Webberu prva pozicija

Totalsport
Mark Webber (Foto: AFP)
Mark Webber (Foto: AFP)
Na kvalifikacijskom treningu pred utrku za Veliku nagradu Japana, ekipa Red Bulla je imala dvojicu najbržih vozača. No, do prvog mjesta nije stigao trostruki uzastopni svjetski prvak, Nijemac Sebastian Vettel, već njegov klupski kolega, Australac Mark Webber.

U svojoj zadnjoj sezoni u Formuli 1, Mark Webber je na stazi Suzuka ostvario 12. pole positiona u karijeri, ali prvi ove sezone, s najboljim vremenom 1:30,915. Njegov klupski kolega Sebastian Vettel propustio je peti put zaredom imati najbrži kvalifikacijski krug u Japanu. Imao je problema sa sistemom za obnavljanje kinetičke energije (KERS), ali je svejedno osvojio drugo mjesto, sa 174 hiljaditih dijelova sekunde sporijim vremenom.

Budući da Webber nije u utrci za osvajanje naslova prvaka, te na kraju sezone napušta Red Bull i Formulu 1, ostaje za vidjeti hoće li mu njegova ekipa u nedjelju dopustiti da se bori za pobjedu.

Iz drugog reda u nedjeljnu će utrku s početkom u 8 sati po srednjoevropskom vremenu startati Lewis Hamilton iz Mercedesa i Romain Grosjean iz Lotusa.

Španac Fernando Alonso, koji bi teoretski mogao ugroziti Vettelu četvrti uzastopni naslov svjetskog prvaka, imao je osmo vrijeme kvalifikacija.

Ukoliko Sebastian Vettel u nedjelju odbrani prošlogodišnju pobjedu na Velikoj nagradi Japana, a Fernando Alonso ne bude plasiran među prvih 8, Nijemac će već na Suzuki moći slaviti novi naslov svjetskog prvaka.

VN Japana, kvalifikacijski trening:

  1. Mark Webber (Red Bull) 1m30.915s
  2. Sebastian Vettel (Red Bull) +0.174s
  3. Lewis Hamilton (Mercedes) +0.338s
  4. Romain Grosjean (Lotus) +0.450s
  5. Felipe Massa (Ferrari) +0.463s
  6. Nico Rosberg (Mercedes) +0.482s
  7. Nico Hulkenberg (Sauber-Ferrari) +0.729s
  8. Fernando Alonso (Ferrari) +0.750s
  9. Kimi Räikkönen (Lotus) +0.769s
  10. Jenson Button (McLaren) +0.912s ...