Velika nagrada Malezije
7

Vettel slavio nakon što je ignorisao naredbe tima

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemački pilot Red Bulla u Svjetskom prvenstvu Formule 1, Sebastian Vettel, upisao je 27. pobjedu u karijeri na Velikoj nagradi Malezije u Sepangu.

Nakon "kiksa" u Australiji, kada je završio kao treći, Vettel se već u Maleziji vratio starim navikama, pomoću kojih je ponovno vodeći čovjek poretka nove sezone Svjetskog prvenstva.

Iako je startao s prve pozicije u utrku, koja je vožena po kišnom vremenu, Vettel se itekako morao namučiti da bi upisao prvih 25 bodova ove sezone. Vettel je na samom početku utrke kroz boksove izgubio svoju vodeću poziciju u utrci, ali je zato vratio na najbolji mogući način - u direktnom duelu na stazi!

Nijemac je najprije u 39. krugu pretekao Lewisa Hamiltona, kojem je iz boksa rečeno da štedi gorivo, a potom je u 46. sredio i svog timskog kolegu iz Australije - Marka Webbera.

Vettel je do kraja utrke rutinski odradio svoj posao, te upisao 27. pobjedu karijere. Webber je sjajan Red Bullov dan okrunio drugim mjestom, dok se na treće smjestio Lewis Hamilton iz Mercedesa, a na četvrto njegov timski kolega Nico Rosberg.

Treba naglasiti da je Rosberg u posljednjih nekoliko krugova bio na "repu" Hamiltonovog bolida, ali mu šef tima Ross Brawn nije dopustio preticanje. Također, Webber nije ni pogledao Vettela nakon susretanja u prostoriji gdje vozači uzimaju sponzorske kape i vodu, očito zbog žestokog obračuna na stazi u 46. krugu kada je pretekao Australca.

Vettel je u razgovoru s voditeljem intervjua bio iskren: "Bio sam preoštar. Ali ako trebamo nešto raspraviti, uradit ćemo to interno".

Webber je, kao drugopasirani, bez zadrške odgovorio: "Seb je donio takvu odluku i kao obično, niko ga za to neće kazniti. Rečeno mi je da samo držim prvo mjesto, a ne da se borim za njega. No, Vettel očito nije dobio tu poruku".

Šef Red Bulla Christian Horner potvrdio je da je i Vettel znao za naredbu: "Seb je ignorisao poruku tima i preuzeo je stvari u svoje ruke. Stvari su malo izmakle kontroli".

Hamilton je pak bio brutalno iskren na odluku šefa Rossa Brawna: "Nico je trebao ovdje stajati umjesto mene. Što se tiče mog ulaska u McLarenov boks, izvinjavam se. Stara navika".

Podsjetimo, Hamilton je tokom utrke zabunom ušao u McLarenov boks, u koji je ulazio prethodnih pet sezona.

Od ostalih rezultata, recimo da je pobjednik prve utrke u Australiji, Kimi Räikkönen (Lotus), utrku završio na tek sedmom mjestu, dok je Ferrarijev Fernando Alonso odustao od utrke već u prvom krugu! Španac je imaoo lagani kontakt s Red Bullovim bolidom Marka Webbera, što je bilo dovoljno da mu otpadne prednje krilo. Iako je njegov boks imao spremno novo, Alonso do boksa nije uspio doći.

Sljedeća utrka Svjetskog prvenstva vozi se za tri sedmice u Kini. 

Formula 1, VN Malezije, rezultati:

  1. S. Vettel (Njem / Red Bull) 1h38:56.681
  2. M. Webber (Aus / Red Bull) +4.298
  3. L. Hamilton (VB / Mercedes) +12.181
  4. N. Rosberg (Nje / Mercedes) +12.640
  5. F. Massa (Bra / Ferrari) +25.648
  6. S. Grosjean (Fra / Lotus) +35.564
  7. K. Räikkönen (Fin / Lotus) +48.479 ...

Ukupni poredak nakon dvije utrke:

  1. S. Vettel (Njem / Red Bull) 40
  2. K. Räikkönen (Fin / Lotus) 31
  3. M. Webber (Aus / Red Bull) 26
  4. L. Hamilton (VB / Mercedes) 25
  5. F. Massa (Bra / Ferrari) 22
  6. F. Alonso (Špa / Ferrari) 18
  7. N. Rosberg (Nejm / Mercedes) 12 ...