VN Južne Koreje
0

Vettel opet prvi, Hamilton nije uspio

Totalsport
Šampanjac u lice Vettela (Foto: Reuters)
Šampanjac u lice Vettela (Foto: Reuters)
U šesnaestoj utrci Svjetskog prvenstva Formule 1 za VN Južne Koreje pobijedio je aktuelni svjetski prvak Sebastian Vettel ispred najboljeg na kvalifikacijama Lewisa Hamiltona.

Na stazi Korea International Circuit kraj Yeonghama najmlađi dvostruki svjetski prvak Sebastian Vettel u Red Bull-Renaultu nije dopustio da se dogodi iznenađenje i osvojio je svoju desetu pobjedu u sezoni. Također prvim i trećim mjestom vozači Red Bull-Renaulta osigurali su osvajanje timskog naslova u ovoj sezoni.

Iako je startao sa prvog startnog mjesta, Lewis Hamilton u McLaren-Mercedesu izgubio je vodstvo u prvom krugu utrke i do kraja nije uspio sustići vozača Red Bull-Renaulta. Na treću stepenicu pobjedničkog postolja popeo se drugi vozač Red Bull-Renaulta, Australac Mark Webber, koji je do samog kraja utrke pritiskao Hamiltona, ali se McLaren-Mercedesov bolid, sa Britancem za upravljačem, pokazao kao brži. Četvrto mjesto je pripalo Jensonu Buttonu koji nije uspio u zadnjih desetak krugova iznenaditi Webbera. Dvojac iz Ferrarija, Alonso i Massa, se morao zadovoljiti petim i šestim mjestom na današnjoj utrci.

Utrku je poveo Hamilton, koji je kao i većina ostalih vozača startao na tvrđoj komponenti guma, ali ga u samom početku prvog kruga prelazi Vettel koji vodstvo nije ispuštao do kraja utrke. Prvi krug iza vodećeg dvojca završava Webber, a slijede ga Massa i Alonso u Ferrarijima. U petom krugu počinje padati nešto kiše, a Hamilton tada vozi najbrži krug utrke. U istom krugu Michael Schumacher u Mercedesu prolazi Di Restu i probija se na dobru devetu poziciju. Četrnaesti krug utrke obilježava odlazak u boks Buttona i Rosberga sa šestog i sedmog mjesta kada nakon izlaska iz boksa Rosberg prolazi Buttona i smješta se na šesto mjesto u utrci.

U šesnaestom krugu utrke dolazi do sudara Vitalija Petrova u Renaultu, te Michaela Schumachera kada Vitalij u ulasku u zavoj udara u Schumacherov Mercedes i to je kraj utrke za oba vozača, a na stazu izlazi sigurnosni automobil (Safety Car). Svi vozači sa vrha poretka osim Nice Rosberga ulaze u boks na zamjenu guma. U dvadesetom krugu utrke Safety Car odlazi sa staze ali se kod ponovnog starta poredak vodećih ne mijenja.

Nico Rosberg radi grešku na kočenju u 27. krugu utrke i prolaze ga oba Ferrarija nakon čega Nijemac odlazi u boks na izmjenu guma. Od 32 kruga utrke počinje "lov" Marka Webbera na Lewisa Hamiltona u borbi za drugo mjesto u poretku. Krug kasnije obojica odlaze u boks, ali Hamilton ostaje ispred Webbera.

U zadnjih desetak krugova utrke gledali smo borbu za drugu poziciju između Hamiltona, Webbera i Buttona. Nekoliko puta je Webber ozbiljno zaprijetio McLaren-Mercedesovom Lewisu Hamiltonu ali nije se uspio probiti dalje od drugog mjesta u poretku. Fernando Alonso je pokušao smanjiti zaostatak od 9 sekundi iza Buttona, ali na kraju odustaje od napada jer je bilo očito da neće moći na vrijeme ući u borbu za četvrto mjesto. U zadnjem krugu utrke Rosberg gubi sedmo mjesto od vrlo dobrog Alguersuarija, kojem je ovo sedmo mjesto ponovljeni najbolji rezultat u sezoni kojeg je ostvario i u Monzi.

Slijedeća utrka je na rasporedu 30-og ovog mjeseca, po prvi put, za VN Indije na stazi Budha International Circuit. 

Rezultati, VN Južne Koreje:

  1. Sebastian Vettel (Nje/ RBR-Renault)
  2. Lewis Hamilton (VBr/ McLaren-Mercedes) +12.0 sek
  3. Mark Webber (Aus/ RBR-Renault) +12.4 sek
  4. Jenson Button (VBr/ McLaren-Mercedes) +14.6 sek
  5. Fernando Alonso (Špa/ Ferrari) +15.6 sek
  6. Felipe Massa (Bra/ Ferrari) +25.1 sek
  7. Jaime Alguersuari (Špa/ Toro Rosso) +49.5 sek
  1. Nico Rosberg (Nje/ Mercedes) +54.0 sek
  2. Sebastian Buemi (Švi/ Toro Rosso) +62.8 sek
  3. Paul di Resta (Vbr/ Force India) +68.6 sek ...

Ukupni poredak vozača:

  1. Sebastian Vettel (Nje/ RBR-Renault) 349
  2. Jenson Button (VB/ McLaren-Mercedes) 222
  3. Fernando Alonso (Špa/ Ferrari) 212
  4. Mark Webber (Aus/ RBR-Renault) 209
  1. Lewis Hamilton (VB/ McLaren-Mercedes) 196
  2. Felipe Massa (Bra/ Ferrari) 98
  3. Nico Rosberg (Nje/ Mercedes) 67
  4. Michael Schumacher (Nje/ Mercedes) 60 ...

Ukupni poredak konstruktora:

  1. RBR-Renault 558
  2. McLaren-Mercedes 418
  3. Ferrari 310
  4. Mercedes 127
  5. Renault 72
  6. Force India-Mercedes 49
  7. Sauber-Ferrari 40
  8. STR-Ferrari 37 ....