VN Turske
0

Treća ovosezonska pobjeda Vettela

Totalsport
Foto: Sky News
Foto: Sky News
Nakon tri utrke izvan Europe, ovogodišnja sezona Formule 1 je tokom ovih dana prvi put posjetila Stari kontinent, no ništa novog nije donijela kada su u pitanju rezultati.

Kako je završila prošla, tako je počela nova sezona. I dalje traje dominacija Sebastiana Vettela, aktuelnog svjetskog prvaka, kao i njegovog Red Bull Renaulta. Vettel je uvjerljivo i autoritativno pobijedio u Istanbulu na Velikoj nagradi Turske, u koju je i startao s prve pozicije stečene na službenom treningu. U četiri ovosezonske utrke ovo je bila treća Vettelova pobjeda, kao i trinaesta u karijeri. Računajući posljednje dvije utrke prošle sezone Vettel ima statistiku, pet pobjeda u šest utrka.

Od starta, pa do cilja, Vettel je samouvjereno držao prvu poziciju koja praktički u niti jednom trenutku nije bila ugrožena. Mnogo toga se događalo iza Njemčevih leđa, no svjetski prvak je svoj dio posla obavio besprijekorno.

Na kraju je dvostruko slavlje za Red Bull Renault potvrdio Mark Webber osvajanjem drugog mjesta. Čast i ove sezone sramežljivog Ferrarija spasio je trećim mjestom Fernando Alonso, dok su se iza njega plasirali četvrti Lewis Hamilton, pobjednik posljednje utrke (VN Kine), te peti Nico Rosberg.

Inače, mnogi su vozači tokom utrke i po četiri puta odlazili u vlastite boksove. Također, bilo je mnogo bliskih susreta, kako u boksu, tako i na samoj stazi, a najčešći sudionici njih su bili Felipe Massa, Michael Schumacher i Vitalij Petrov.

Iduća se utrka 22. maja vozi u Barceloni, Velika nagrada Španije.

 Velika nagrada Turske, rezultati:

  1. Vettel (Red Bull Renault) 1:30.17.558

  2. Webber (Red Bull Renault) +8.8

  3. Alonso (Ferrari) +10.0

  4. Hamilton (McLaren Mercedes) +40.2

  5. Rosberg (Mercedes) +47.5

  6. Button (McLaren Mercedes) +59.4

  1. Heidfeld (Renault) +1:00.08

  2. Petrov (Renault) +1:08.01

  3. Buemi (Toro Rosso)+1:09.03

  4. Kobayashi (Sauber) +1:18.00

...

 Ukupni poredak vozača:

  1. Vettel 93

  2. Hamilton 59

  3. Webber 55

  4. Button 46

  5. Alonso 41

  6. Massa 24

...

 Ukupni poredak konstruktora:

  1. Red Bull-Renault 148

  2. McLaren-Mercedes 105

  3. Ferrari 65

...