Formula 1
0

Todt želi ukinuti običaj da svjetski prvak ima broj jedan na bolidu

Totalsport
Jean Todt
Jean Todt
Sebastian Vettel mogao bi biti posljednji svjetski prvak u Formuli 1 koji će na svom bolidu imati broj jedan. Predsjednik Međunarodne federacije autosportova (FIA) Jean Todt želi, naime, uvesti promjene.

Todtova je ideja da svi vozači koji se natječu u Formuli 1 dobiju jedinstveni broj koji će ih pratiti kroz cijelu karijeru, neovisno o tome hoće li mijenjati ekipu.

"Kao i u seriji NASCAR, vozač koji uđe u Formulu 1 dobio bi broj po kojem bi ga ljudi mogli identificirati do kraja karijere", kazao je Todt u razgovoru za australski The Age.

Priznao je, ipak, kako bi mogao naići na otpor kod ekipa koje smatraju da bi uvećani brojevi, k tome i s više znamenaka, oduzimali prostor na bolidu namijenjen sponzorima.

"Zasad, nažalost, timovi nisu zainteresirani za moju ideju. Sretni su trenutnim stanjem. No, i to će se promijeniti", uvjeren je Todt.

Zanimljivo je i da je najveći motociklist današnjice Valentino Rossi odbio staviti broj jedan na svoj motocikl kad je postao svjetski prvak. Zadržao je broj 46 s kojim je i počeo karijeru i učinio ga svojim zaštitnim znakom.