VN Monaka
0

VIDEO / Teška nesreća Sergija Pereza

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Mladi F1-vozač Saubera Sergio Perez (21) stravično je izletio pri brzini od oko 280 km/h tokom trećeg, finalnog dijela kvalifikacijskog treninga za VN Monaka. Nije u životnoj opasnosti.

Nesreća se Meksikancu dogodila dvije i po minute prije završetka treninga. Po izlasku iz tunela, na najopasnijem dijelu staze, nizbrdica s desnim zavojem prethodi oštrom polukružnom zavoju ispred kojeg treba oštro kočiti.

Pereza je po izlasku iz tunela sila zanijela u desnu stranu, te je desnim dijelom bolida pri maksimalnoj brzini (na tom dijelu staze do 280 km/h) udario u ogradu, smrskao točkove, te potom lijevom stranom nastavio kliziti prema izbočenoj barijeri na putu. Meksikanac je udarac dočekao spreman: objema se šakama držao za kacigu kako bi maksimalno zaštitio glavu prije udarca.

Trening je prekinut na više od pola sata. Medicinska se pomoć dugo ukazivala Perezu, dok su drugi vozači u strahu čekali vijest o njegovom stanju.

Ubrzo je došla vijest da je Meksikanac pri svijesti i da razgovara s doktorima. Prebačen je u kliniku koja se nalazi nedaleko mjesta njegova teškog izlijetanja.

Vrlo se slično izlijetanje na istom mjestu dogodilo Merdesecovu Nijemcu Nici Rosbergu na trećem slobodnom treningu.