Formula 1
0

Staza u Koreji prošla FIA-inu inspekciju

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Velika nagrada Koreje, 17. ovosezonska utrka Svjetskog prvenstva Formule 1, dobila je zeleno svjetlo inspektora Međunarodne federacije autosportova (FIA).

Iako je posljednjih sedmica bilo upitno održavanje ove debitantske trke u svijetu Formule 1 zbog kašnjenja radova, na kraju će sve ipak biti spremno na vrijeme.

FIA-ina delegacija na čelu s Charlieom Whitingom izvršila je u ponedjeljak inspekciju s posebnim naglaskom na završni sloj asfalta na stazi u Yeongamu koji je postavljen prošle sedmice.

“Sve izgleda zadovoljavajuće i izdat ću licencu putem Korejske federacije autosportova (KARA)”, stoji među ostalim u Whitingovom priopćenju.

"Oduševljeni smo što sada možemo reći da su svi radovi završeni i to na način koji zadovoljava FIA-ine standarde. Staza u Yeongamu postat će epicentar auto-motosporta u ovoj zemlji. Vjerujemo da će Velika nagrada Koreje biti katalizator za pokretanje golemog interesa za Formulu 1 u ovoj zemlji", rekao je promotor trke u Koreji Yung Cho Chung.

Trka u Koreji na rasporedu je 24. oktobra, a prve će slobodne treninge najbolji vozači Formule 1 odraditi dva dana ranije.