VN Malezije
0

Sebastian Vettel ponovno starta s prvog mjesta

Totalsport
Sebastian Vettel (Foto: AP)
Sebastian Vettel (Foto: AP)
Aktuelni svjetski prvak Sebastian Vettel u Red Bullu i u drugu će ovogodišnju utrku Svjetskog prvenstva Formule 1 krenuti s najbolje startne pozicije.

Nijemac je u posljednjem krugu kvalifikacija za Veliku nagradu Malezije s prvog mjesta svrgnuo McLarenova vozača Lewisa Hamiltona, nadmašivši ga za svega 104 hiljadinke. U McLarenu ipak mogu biti zadovoljni budući da su znatno smanjili zaostatak u odnosu na Veliku nagradu Australije kad je Vettel ostavio Hamiltona iza sebe za gotovo osam desetinki.

Iza Hamiltona, koji je inače bio najbrži na posljednjem slobodnom treningu uoči kvalifikacija, završio je drugi Red Bullov vozač, Australac Mark Webber, a uz njega će u drugom startnom redu biti i Jenson Button (McLaren). Jasno je, dakle, da su dvije spomenute ekipe u ovom trenutku daleko ispred ostatka konkurencije o čemu svjedoči i više od pola sekunde zaostatka petoplasiranog Fernanda Alonsa (Ferrari) za Buttonom.

Zanimljivo je kako je poredak prve petorice potpuno identičan onome od prije dvaije sedmice iz Melbournea. Nick Heidfeld u Renaultu će startati sa šestog mjesta, a krug desetorice najboljih zatvaraju Felipe Massa (Ferrari), Vitalij Petrov (Renault), Nico Rosberg (Mercedes) i Kamui Kobayashi (Sauber).

Sedmerostruki svjetski prvak Michael Schumacher u Mercedesu nije se uspio plasirati u završnu kvalifikacijsku rundu i u nedjeljnu će utrku, koja počinje u 10 sati po srednjoevropskom vremenu, krenuti s 11. mjesta.

VN Malezije, rezultati kvalifikacija:

  1. Sebastian Vettel (Red Bull-Renault)

1:34.870 2. Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) +0.104 3. Mark Webber (Red Bull-Renault) +0.309 4. Jenson Button (McLaren-Mercedes) +0.330 5. Fernando Alonso

(Ferrari) +0.932 6. Nick Heidfeld (Renault) +1.254

  1. Felipe Massa (Ferrari) +1.381
  2. Vitalij Petrov (Renault)

+1.454 9. Nico Rosberg (Mercedes) +1.939 10. Kamui Kobayashi (Sauber-Ferrari) +1.950