Ross Brawn
0

"Schumacher će biti svjetski prvak 2010."

Totalsport
Ross Brawn i Michael Schumacher (Foto: Reuters)
Ross Brawn i Michael Schumacher (Foto: Reuters)
U Bildovom intervjuu šefu tima Mercedes GP-a Rossu Brawnu bilo je ponuđeno da odabere koji će od četiri dosadašnja svjetska prvaka u Formuli 1 trijumfovati ove sezone.

Među aktuelnim vozačima u Formuli 1 (Jenson Button, Lewis Hamilton, Fernando Alonso i Michael Schumacher), Britanac je izabrao ime 41-godišnjeg Nijemca.

"Ukoliko bih morao odabrati s vaše liste, rekao bih jasno i glasno: Michael Schumacher!", kazao je šef ekipe koja je pod njegovim imenom trijumfovala u 2009. godini u pojedinačnoj (Button) kao i u konkurenciji kosntruktora.

"Vremena je malo. Ne vjerujem da će Michael početi pobjeđivati već u prvim utrkama sezone. Trebat će ih nekoliko da bi se privikao, na svoje i na druga vozila, ali i na druge vozače. Tada se nadam onom starom Schumiju. To je, uostalom, oduvijek njegova najveća vrlina: ekstremno se brzo znao adaptirati i učiti."

Na pitanje što očekuje od Nice Rosberga, drugog vozača u svojoj ekipi, Brawn je kazao: "I on je kandidat za naslov. Nisam ga istakao samo zato što ste mi dali da biram među dosadašnjim šampionima. Nico ima sve što mu treba da bude prvak, nema dvojbe. Ima talent i ozbiljnost postati veliki vozač."

Na pitanje ko će prvi sjesti u novi Mercedesov bolid kako bi ga istestirao, rekao je: "Nico će voziti prvi. Tako smo odlučili na samom početku projekta, prije nego što smo doveli Schumachera."

Taj će se veliki trenutak održati prvog dana februara u Valenciji, potvrdio je Brawn, koji je kao glavni inžinjer u boksu vodio Schumachera do svih njegovih sedam naslova prvaka.