Formula 1
0

Renault suspendiran s VN Europe

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodna automobilistička federacija (FIA) suspendirala je momčad Renaulta s naredne utrke Formule 1, Velike nagrade Europe koja je na rasporedu 23. augusta u Valenciji.

Razlog takve FIA-ine odluke je Renaultovo kršenje sigurnosnih pravila na nedjeljnoj utrci za Veliku nagradu Mađarske u Hongaroringu, gdje je vodstvo momčadi "svjesno pustilo Fernanda Alonsa na stazu iako kotač poslije zamjene guma u pit-stopu nije bio dobro pričvršćen”.

Alonso je u utrku krenuo s najbolje startne pozicije, a vodio je sve do 12. kruga kada je ušao u boks na prvu zamjenu guma. Tada mu prilikom zamjene prednji desni kotač nije dobro učvršćen, što je kasnije uzrokovalo njegovo otpadanje na stazi i ugrožavanje njegove sigurnosti, kao i ostalih sudionika utrke.

FIA optužuje da Renault nije niti savjetovao Alonsa kako da postupi u novonastaloj situaciji, iako ih je španjolski vozač, bivši dvostruki svjetski prvak, putem radija prije neposrednog otpadanja kotača obavjestio da misli da mu je pukla guma.

U FIA-inom priopćenju stoji da je Renault prekršio članke 3.2 i 23.1 o sportskim pravilima i da stoga neće imati pravo nastupa na VN Valencije. Na takvu FIA-inu odluku iz francuske su momčadi najavili žalbu.