VN Australije
0

Pobjeda Buttona u dramatičnoj utrci

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetski prvak Jenson Button pobijedio je jednu od najvećih utrka u vlastitoj karijeri slavivši na drugoj utrci sezone, VN Australije u Melbourne Parku, svoju prvu pobjedu za McLaren.

Sjajan je potez Britanac sa svojim najužim timom odigrao u šestom krugu, odmah nakon što ga je pretekao Lewis Hamilton u izravnoj borbi za mjesto. S guma za kišu Button se tako prvi od svih prebacio na gume za suhu podlogu, što se kasnije pokazalo dobitnim potezom. Nakon što su svi ostali prošli kroz boks, a većina vozača osim tada vodećeg dvojca u Red Bullu učinili su to istodobno već u devetom krugu, Britanac je zauzeo vodeću poziciju koju nije ispuštao do kraja utrke.

I prije i nakon toga na stazi u Melbourne Parku dogodilo se toliko dramatičnih događaja da je druga utrka sezone sasvim zasjenila uspavanku iz Bahraina.

Već na samom startu u kontaktu su se našli Fernando Alonso, Jenson Button i Michael Schumacher. Button je prošao najsretnije, neoštećen, Schumacheru se nakrivilo prednje krilo i morao je odmah u boks zbog mehaničkog kvara, dok je Alonso ostao posljednjeplasiran nakon što se okrenuo na stazi.

Safety Car je izašao na stazu zbog sudara Nijemca Hulkenberga i Japanca Kobayashija. Alonso je tada bio na 18., a Schumacher na 20. mjestu. Na kraju su obojica došli do bodova: Alonso je završio četvrti, Schumacher deseti.

Sebastian Vettel u Red Bullu suvereno je vodio do 26. kruga kada je izletio ne vlastitom pogreškom. Ovaj put pukao mu je kočioni disk. Mladi Nijemac tako je i drugu utrku predao prilično sigurno prvo mjesto. I u Bahrainu je njegov bolid zakazao u trenucima dok je vodio: tada je odgovorna bila svjećica, zbog koje je završio na četvrtom mjestu.

Na samom je startu sjajno startao Massa podigavši se s pete na drugu poziciju, te još bolje Robert Kubica, koji se s devete probio na četvrtu poziciju. Na kraju je Poljak završio utrku na drugom mjestu, ispred Ferrarijevih Felipea Masse i Fernanda Alonsa, kojem Brazilac nije dopustio da ga pretekne u situaciji dok je bio brži na stazi.

Najbolju je utrku, s najviše pretjecanja i rizika, vozio Hamilton. U 35. su ga krugu (od ukupno 58) povukli iz ekipe u boks na promjenu guma, baš u trenutku kad je s trećeg mjesta ugrožavao Roberta Kubicu, a nakon što je na stazi prešao i Felipea Massu. Četvorica vozača koji su završili utrku na najbolja četiri mjesta (Button, Kubica, Massa i Alonso), završili su utrku na istom setu guma, bez drugog ulaska u boks.

Grupa vozača koja je bila drugi put u boksu, na čelu s Hamiltonom, primakla su vodećoj četvorci pri kraju utrke. No, pri Hamiltonovu pokušaju napada na Alonsa u pretposljednjem krugu Mark Webber zabio se straga u njega te su obojica izletjeli sa staze. Hamilton je na kraju završio šesti, a Webber deveti.

Da nije išao u boks, ugrozio bi drugo mjesto Kubici, možda čak i prvo sunarodnjaku i timskom kolegi Buttonu.  VN Australije, redoslijed:

  1. Button (Vbr/McLaren)
  2. Kubica (Polj/Renault) +0:12.034
  3. Massa (Bra/Ferrari9 +0:14.488
  1. Alonso (Špa/Ferrari) +0:16.304
  2. Rosberg (Njem/Mercedes GP) +0:16.683
  3. Hamilton (Vbr/McLaren) +0:29.898
  4. Liuzzi (Ita/Force India) +0:59.847
  5. Barrichelo (Bra/Williams) +1:00.536
  6. Webber (Aus/RB Racing) +1:07.319
  7. Schumacher (Njem/McLaren) +1:09.391...

  Ukupni redoslijed:

  1. Alonso (Špa/Ferrari) 37 bodova
  1. Massa (Bra/Ferrari) 33
  2. Button (Vbr/McLaren) 31
  3. Hamilton (VBr/McLaren) 23
  4. Rosberg (Njem/Mercedes GP) 20
  5. Kubica (Polj/Renault) 18

Poredak konstruktora:

  1. Ferrari 70 bodova
  2. McLaren 54
  3. Mercedes GP 29
  4. Reanult 18
  5. Red Bull Racing 18.