Formula 1
0

Planovi za novu sezonu Formule 1

www.b92.net
Sezona je završena, ali su mediji još uvijek puni izjava vezanih za rezultate iz tek završene sezone, kao i onih vezanih za planove za narednu sezonu.

Poslije 16 godina provedenih u Formuli 1 Mihael Šumaher je u nedelju vozio svoju poslednju trku i povukao se iz takmičenja, ali možda ne zauvjek. Trenutno nema želju za trkom u bilo kom auto sportu, ali vremenom se to možda promijeni. Njemac prvo želi da se odmori i da provede vrijeme sa svojom porodicom, a na pitanje o mogućem povratku odgovara: ''Na to pitanje mogu da odgovorim jedino na temelju onog što sad osećam, a to je da nisam zainteresovan za trke.'' Ali Šumaher priznaje: ''Ne mogu danas da garantujem šta ću da radim za dvije-tri godine. Niki Lauda i Mika Hakinen su se vratili trkama, ali to se dogodilo tek poslije dužeg vremena.''

Brazilac Felipe Masa je upozorio Kimija Raikonena da naredne sezone ne očekuje status prvog vozača Ferarija jer će on zauzeti tu poziciju. Masa je u 2006. pobijedio dva puta što su bile njegove prve pobjede u Formuli 1. Slijedeće godine, poslije povlačenja Mihaela Šumahera, Brazilac očekuje da pobjeđuje češće. “Do sada sam svom timu pomogao popunjavajući praznine, ali sada očekujem da se stvari promjene”, izjavio je Masa Gazeti Delo Sport. “Mislim da slijedeće godine neću morati da dozovoljavam Kimiju da me pretekne. On je odličan vozač ali dolazi u novi tim. Moraće da se prilagodi.” Poslije pobjede na domaćem Gran priju, 25-ogodišnji vozač postavio je sledeći cilj koji je mnogo viši. “Pobjedom u Interlagosu ostvario sam jednu životnu želju, bilo je to ispunjenje mog sna. Nema većeg zadovoljstva nego pobjediti kod kuće.” Naredna meta Felipea Mase je osvajanje titule prvaka sveta.

Šef Reno Formula 1 tima Flavio Briatore vjeruje da će novi vozač njegove ekipe Heiki Kovalainen sa trona skinuti dvostrukog šampiona sveta Fernanda Alonsa. Kovalainen će slijedeće sezone u Renou zameniti Alonsa koji je u najvećoj mjeri doprinijeo osvajanju titule prvaka sveta u konkurenciji konstruktora. “Sa Alonsom smo pronašli anti-Šumahera, a sa Kovalainenom nadam se da smo našli anti-Alonsa.” Italijan je više puta u karijeri, a pogotovo ove sezone, davao jake izjave u vezi sa Formulom 1. Među takve bi se mogla svrstati i slijedeća: “Mislim da je Alonso odlaskom iz Renoa završio svoju šampionsku karijeru. Ne vjerujem da će on biti isti bez Renoa koji mu je omogućio dve titule za dve godine. Ove godine on je bio fantastičan, bio je ratna mašina. Ali odlučio je da napusti Reno i ja tu nisam ništa mogao da uradim.” Briatore je tokom prve dvije šampionske titule Mihaela Šumahera, najuspešnijeg vozača u historiji F1, sarađivao sa nemačkim vozačem. “Žao mi je što je Mihael napustio F1. Inače bih pokušao da ga ponovo dovedem u svoju ekipu.”