Formula 1
26

Niki Lauda: Previše pravila o sigurnosti uništava Formulu 1

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Legendarni vozač Formule 1 Niki Lauda (67) doživio je tešku nesreću tokom utrke prije 40 godina, a ožiljici se vide i danas. Bez obzira na to, Lauda smatra da prevelika sigurnost u Formuli 1 zapravo uništava ovaj sport.

Formula 1 je blizu odluke o korištenju zaštitnog sistema Halo 2 za narednu sezonu koji će Ferrari testirati u Austriji. Riječ je o zaštitnom sistemu napravljenog od titanija koji će štiti glave vozača. Lauda smatra da previše pravila o sigurnosti narušava atraktivnost Formule 1.

"Morate razmišljati pametno. Kada se Fernandu Alonsu okrenuo bolid naopako, mogao se zapaliti, a on ne bi mogao izaći da je Halo bio aktivan. Mnogo je detalja na koje trebate paziti i dok svi detalji oko sigurnosti nisu riješeni, molim vas nemojte uvoditi pravila", kazao je Lauda.

Trostruki prvak Formule 1 je kazao da bolidi trebaju biti još brži.

"Zašto gledamo? Dobra utrka, malo opasnosti, to je uvijek tu. I nevjerovatna predstava vozača koji čuva bolid pod kontrolom. Moje mišljenje je da, ako pravimo 110-postotnu sigurnost, onda uništavamo Formulu 1. Bolidi moraju biti brži za četiri-pet sekundi. Danas je lakše voziti. Zbog toga moramo učiniti sve atraktivnije i teže", smatra nekadašnji austrijski vozač.