Felipe Massa
0

"Neću voziti ove sezone da se opet ne razbijem"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
- Osjećam se dobro i sasvim oporavljeno. Mogao bih voziti već u nedjelju u Interlagosu - izjavio je Ferrarijev F1-pilot zamrznutog takmičarskog statusa, 28-godišnji Brazilac Felipe Massa.

Preventiva i oprez, tvrdi, jedini su razlozi zbog kojih neće sjesti u bolid u preostalim dvjema utrkama sezone: ovog vikenda u Brazilu, odnosno prvog novembra u Abu Dhabiju.

  • Da, mogao bih bez problema voziti obje te utrke. No, nije još pravo vrijeme samo iz tog razloga što moram biti stopostotno spreman za slučaj nove nesreće. Trebam biti u optimalnom stanju samo da bih bio siguran u tom slučaju, tj. da bih bio siguran u ponovni oporavak. Mogućnost ponovnog izlijetanja ili kakve druge teže nesreće jedino je što me sprječava od povratka - rekao je u srijedu Brazilac, koji je ove sedmice vozio Ferrarijev stariji tip bolida u Fioranu.

  • Kakav je bio osjećaj? Kao da se nesreća nikad nije ni dogodila.

Massa je stradao 25. jula na kvalifikacijskom treningu uoči VN Mađarske na Hungaroringu. Odlomljeni komad opruge s bolida Rubensa Barrichella pri punoj je brzini pogodio Massu u glavu, nakon čega je Brazilac izvan svijesti izletio sa staze. Pretprio je višestruke prijelome kosti lobanje i nekoliko dana u budimpeštanskoj bolnici ležao u komi.

Na stazi u Sao Paulu, gdje je kao Brazilac prvi put pobijedio 2006. nakon trijumfa Ayrtona Senne iz 1993. godine, signalizirat će kraj utrke bijelo-crnom zastavom u ciljnoj ravnini.

  • Volio bih da prvo zamahnem Barrichellu. Želim mu da pobijedi u utrci, kao i da osvoji naslov prvaka.