Formula 1
26

Nakon sudara: Ljekari se bore za život vozača Formule 1 Julesa Bianchija

Klix.ba
Francuski vozač Marussija Jules Bianchi u današnjoj utrci Formule 1 za Veliku nagradu Japana doživio je nesreću nakon koje je u besvjesnom stanju prebačen u bolnicu.
Foto: AFP
Foto: AFP

Nakon sudara sa pomoćnim vozilom koje je uklanjalo bolid Adriana Sutila iz tima Saubera mladi Francuz je izletio sa staze i bolidom udario u zid. Zadobio je višestruke povrede glave, a ljekari mu se bore za život.

Nakon ovog sudara, kojem je kumovalo loše vrijeme, odnosno tajfun i jaka kiša, utrka je prekinuta. Iz Međunarodne automobilističke federacije (FIA) saopštili su da će Bianchi biti operisan, a potom prebačen na odjel intenzivne njege.

Julian Bianchi (Foto: AFP)
Julian Bianchi (Foto: AFP)

"Vozač je izvučen iz bolida, odvezen u medicinsku ustanovu, a potom vozilom hitne pomoći prebačen u bolnicu Mie General", navode iz FIA-e. "CT snimak je pokazao višestruke povrede glave, a trenutno je u toku operacija. Nakon nje bit će prebačen na intenzivnu njegu gdje će biti pod nadzorom".

Kažimo i to da je u današnjoj utrci pobijedio Britanac Lewis Hamilton, ispred timskog kolege Nica Rosberga i Sebastiana Vettela, a nakon završetka utrke nije bilo pobjedničke ceremonije jer su i vozači bili vidno potreseni incidentom.

Foto: EPA
Foto: EPA