Niki Lauda
0

'Nakon nesreće 1976. u bolnicu su mi doveli svećenika'

Totalsport
Bivši trostruki svjetski prvak u Formuli 1, Niki Lauda, proslavio je u februaru ove godine svoj 60. rođendan. Ali slavni pilot objašnjava kako je mogao okončati život i 33 godine ranije.

Bio je avgust 1976. godine kada je Lauda bio protagonist jedne od najgorih nesreća u historiji Formule 1. Dogodilo se to na Velikoj nagradi Njemačke u Nürburgringu. Laudin se Ferrari tada radi tehničkog kvara prevrnuo na bok i sudario s bolidom Surtees-Forda, nakon čega se zapalio.

  • Iako je pomoć stigla nekoliko trenutaka poslije, Lauda je ostao zarobljen u bolidu, zadobio je teške opekotine, udahnuo plinove koje su mu oštetili i pluća, a kasnije pao i u komu.

  • Iako su mi oči bile povezane, jednog se trenutka jasno sjećam. Ležao sam na intenzivnoj njezi s teškim opeklinama, kada je došla medicinska sestra i pitala me želim li posljednju pomast. Pomislio sam da mi ne može škoditi, pa sam samo klimnuo glavom - objasnio je Lauda za Die Zeit.

Posljednja pomast međutim nije bila vrijedna spomena, objašnjava dalje Lauda.

  • Samo sam primijetio da me neko dotaknuo po ramenu, ali to je sve. Jedino što je svećenik tada napravio bilo je to da me prstima prekrižio iznad tijela i dao mi posljednju pomast bez ijedne riječi.

To je austrijskog pilota jako razbjesnilo, te mu je, kaže, dalo dodatni motiv za borbu za životom.

  • Očekivao sam nekakve riječi utjehe, a onda se dogodilo tako nešto. Izašao je bez riječi iz sobe i osjećao sam se glupo. Osjetio sam veliki bijes i rekao sam sebi da nakon toga sigurno neću odustati - dodao je bivši svjetski prvak, koji danas gotovo u svakoj prilici u javnosti nosi crvenu kapu kako bi njome sakrio svoje ožiljke na glavi zadobijene u nesreći.