Formula 1
0

Nakon Fordove tužbe Ferrari promijenio ime bolida

Totalsport
Nakon što je američki proizvođač automobila Ford odlučio sudskim putem zatražiti zadovoljštinu od Ferrarija zbog korištenja imena F150, talijanska ekipa koja se natječe u Formuli 1 odlučila je preimenovati bolid.

Iako su iz ekipe "propetog konjića" nazivanje bolida objasnili posvetom 150. godišnjici talijanskog ujedinjenja, kompanija Ford Motor Co. zakonski je vlasnik zaštitnog znaka F150, kojega nosi serija njihovih kamioneta, i stoga je pokrenula tužbu protiv Ferrarija na Federalnom sudu u Detroitu za protivpravno korištenje tuđeg branda, kao i korištenje sličnog loga.

Iz Ferrarijevih redova pokušali su se obraniti saopćenjem u kojem se tvrdi da nikada nisu, niti to namjeravaju, oznaku F150 koristiti kao ime komercijalno dostupnog proizvoda, te da nikada neće postojati produkcija linija jednosjeda.

U saopćenju se nadalje navodi da se Ferrarijeva nomenklatura projekta trkaćih automobila veže uzhronološki red, odnosno posebne događaje te da je ove godine donesena odluka da se bolid posveti 150. godišnjici ujedinjena Italije. Zbog tih razloga, navode dalje iz Ferrarija, njihov se bolid ne može miješati sa komercijalno dostupnim vozilima, a isto vrijedi i za brand pa je "teško shvatiti Fordovo viđenje situacije."

U zaključku saopćenje iz Ferrarija navode da u znak dobre volje skraćenu verziju imena mijenjaju punim nazivom, pa će se bolid u novoj sezoni zvati Ferrari F150th Italia.