Formula 1
0

Lewis Hamilton novčano kažnjen zbog bezobzirne vožnje u Australiji

Sarajevo-x.com
Lewis Hamilton (Foto: AP)
Lewis Hamilton (Foto: AP)
Britanski vozač Formule 1 Lewis Hamilton je izbjegao ozbiljniju kaznu nakon što je priznao bezobzirnu vožnju u blizini trkaće staze u Australiji.

Dvadesetpetogodišnji bivši svjetski šampion u Formuli 1, Lewis Hamilton, je kažnjen sa 350 eura nakon što je priznao bezobzirnu vožnju svojim Mercedesom na ulici Melbournea u martu ove godine.

Policija je primijetila kako Hamilton u svom sportskom automobilu izvodi "burnout" okrećući se u krug, piše "Telegraph".

Sud u Melbourneu je u utorak presudio da je Hamilton prekršio australske zakone.

Hamiltonov luksuzni srebreni Mercedes AMG C63 vrijedan 63.500 eura je zaplijenila policija u blizini staze "Albert Park" nekoliko dana prije početka same utrke. Lewis godišnje zarađuje oko 24,5 miliona eura,

Sud je Hamiltona kaznio samo novčano jer je utvrđeno da se pokajao za svoja djela, da je ovo njegov prvi prekršaj ove vrste u Australiji te da je odmah priznao krivicu. Uprkos tome, naglašeno je da je popularni britanski vozač zloupotrijebio svoj utjecaj i da se trebao ponašati odgovorno i razumno, te da će prilikom sljedećeg prekršaja biti oštro kažnjen.

Hamilton nije bio prisutan tokom presude jer se sprema za utrku u Belgiji koja se vozi ovog vikenda. On je također uputio pismeno izvinjenje, priznavši da daje loš primjer mladim vozačima.

Ovo nije prvi put da je Hamilton kažnjen zbog bezobzirne vožnje. Prije tri godine mu je zaplijenjen sportski Mercedes CLK jer je zaustavljen zbog jurnjave francuskim autoputem brzinom od 200 km/h.

Njegov zapljenjeni Mercedes AMG C63 je nedavno prodan na aukciji u dobrotvorne svrhe.