Bez dogovora
0

Konačni raspad Formule 1

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Ni na posljednjem sastanku predstavnika FIA-e (Međunarodna federacija autosportova) i FOTA-e (Udruženje momčadi Formule 1) nije postignut dogovor oko pravila za sljedeću sezonu (opcionalno ograničenja budžeta na 45 miliona eura).

Tako će osam timova FOTA-e (Ferrari, Brawn GP, McLaren-Mercedes, BMW-Sauber, Toyota, Red Bull, Toro Rosso i Renault) od sljedeće sezone istupiti iz Formule 1 i pokrenuti vlastito takmičenje. Od ekipa koje ove sezone nastupaju u Formuli 1 ostat će tako samo Willams i Force India.

Za takvu situaciju iz FOTA-e krive FIA-u i predsjednika komercijalnih prava takmičenja Bernieja Ecclestonea.

"Postalo je jasno da naši timovi ne mogu nastavljati raditi kompromise oko fundamentalnih vrijednosti ovog sporta i stoga su odbile ponuditi svoje bezuslovne prijave za nastup u takmičenju sljedeće sezone. Stoga našim momčadima ne preostaje ništa drugo do pokretanja vlastitog takmičenja. To će takmičenje imati transparentnu upravu, svoja pravila, poticati će ulazak novih timova, te će slušati želje navijača i izlaziti im u susret, kao i važnim poslovnim partnerima i dioničarima", stoji u FOTA-inom saopćenju.

"FIA je razočarana ali ne i iznenađena FOTA-inom nesposobnošću da postigne kompromis u najboljem interesu sporta. U FIA-i ne možemo dopustiti novu "finansijsku utrku u naoružanju". Krajnji rok za bezuslovnu prijavu za takmičenje 2010. godine ističe večeras. Lista momčadi koje će nastupati u FIA-inom Svjetskom prvenstvu 2010. godine bit će objavljena sutra (subota)", navodi se u saopćenju FIA-e.

FIA je za takmičenje sljedeće sezone predvidjela 13 timova, odnosno 26 bolida. Zasad su sigurni tek Force India, Williams, Campos, Manor i US F1.