Postignut dogovor
0

Ipak bez raskola u Formuli 1

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Udruženje timova Formule 1 (FOTA) i Međunarodna federacija autosporta (FIA) postigli su na sastanku u Parizu u posljednjem trenutku dogovor za rješenje sukoba u najelitnijem automobilističkom takmičenju.

FIA-inom sastanku s predstavnicima FOTA-e prethodio je interni sastanak 120 članova njenog Vijeća (WMSC), na kojem se raspravljalo o svađi i nesporazumima proteklih sedmica.

Da je posljednji sastanak FOTA-e i FIA-e nakon sedmica neuspješnih pregovora i prepucavanja po medijima ipak ponudio “svjetlo na kraju tunela” pokazuju i riječi FIA-inog predsjednika Maxa Mosleyja.

  • Neću se ponovo kandidirati za predsjednika i sada ćemo imati mir. Neće biti raskola i dva različita takmičenja. Dogovorili smo se oko smanjenja troškova. Postojat će jedinstveno prvenstvo Formule 1, ali nam je cilj vratiti se na nivo potrošnje iz ranih devedesetih unutar sljedeće dvije godine. Jako sam zadovoljan što je na kraju zdrav razum preovladao – rekao je Mosley.

Podsjetimo osam timova FOTA-e (Ferrari, McLaren, BMW Sauber, Renault, Toyota, Red Bull, Toro Rosso i Brawn GP) zaprijetili su napuštenjem Formule 1 i pokretanjem vlastitog takmičenja ukoliko se FIA-ina pravila za sljedeću sezonu (opcionalno ograničenje budžeta u zamjenu za tehnološke inovacije bolida) ne promijene.

Kako je to pitanje konkretno riješeno, zasad još nije poznato, ali je najvažnije da ćemo i sljedeće sezone na radost svih poklonika Formule 1 na stazama ponovo gledati jedinstveno takmičenje sa svim najjačim timovima koje ono može ponuditi.