Fernando Alonso
0

"I dalje će odlučivati najbrži bolid, a ne gume"

Totalsport
Fernando Alonso
Fernando Alonso
Dvostruki svjetski prvak u Formuli 1, Španac Fernando Alonso, uvjeren je da Pirellijeve gume, koje će od ove sezone zamijeniti Bridgestone, neće imati presudan utjecaj u borbi za naslov.

Mnogi su vozači posljednjih sedmica kritikovali nove gume koje se, navodno, puno brže troše od dosadašnjih što znači da će vozači tokom utrka više puta nego dosad morati ulaziti u boks.

Također, vozači koji voze "smirenijim" stilom bi trebali imati prednost u odnosu na one agresivnije. Ferrarijev vozač, ipak, smatra da će i dalje presudna biti kvaliteta bolida, a ne gume i nove strategije koje će zbog njih stvarati timovi.

"Kao i obično, najbrži ili najbolji bolid će na kraju osvojiti naslov. Strategija je važna, možda će jedna ili dvije utrke i biti odlučene vrlo dobrom strategijom ili će netko brz izgubiti pokoju pobjedu zbog loše strategije. No, u 20 utrka tokom sezone, možete jednom pogriješiti u strategiji ili jednom možete imati vrlo dobru strategiju, ali ne u svakoj utrci. Na kraju je, tako, najvažnija stvar imati najbrži automobil, a Ferrari radi upravo na tome", poručio je Alonso uoči sezone koja počinje Velikom nagradom Australije, 27. marta.