Formula 1
0

Hamiltonu VN Belgije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanac Lewis Hamilton pobjednik je utrke Svjetskog prvenstva Formule 1 za Veliku nagradu Belgije u Spa Francorchampsu.

Hamilton je do pobjede došao u uzbudljivoj završnici u kojoj je vodeći Kimi Raikkonen završio u zaštitnoj ogradi ostavši bez plasmana.

Raikkonen je vodio tokom cijele utrke, nakon što je u prva dva kruga uspio proći Massu i Hamiltona. Finac je bio vodeći sve do šest krugova prije kraja, ali tada je počela padati kiša koja je donijela pravu dramu. Kako su svi vodeći vozači bili na gumama za suho uslijedlo je izlijetanje Hamiltona i Raikkonena, da bi na kraju Finac završio u ogradi. Hamilton je ipak uspio dovući svoj bolid do cilja i upisati veliku pobjedu.

Brazilac Felipe Massa (Ferrari) zauzeo je drugo, a Nijemac Nick Heidfeld (BMW) treće mjesto. Heidfeld je bio i najlukaviji na stazi. Promijenio je gume kad je počela padati kiša i onda je u slalomu prešao čitav niz vozača te na kraju zauzeo treće mjesto. Slično je napravio i Fernando Alonso, koji je završio kao četvrti. Bodove su još svojili Vettel, Kubica, Burdois i Glock.

U generalnom poretku SP-a vodi Hamilton s 80 bodova, a slijede Massa sa 72, Kubica sa 58 i Raikkonen sa 57 bodova.

U konkurenciji konkstruktora Ferrari drži vrh sa 129 bodova, ispred McLarena (123) i BMW-a (105).

Naredna utrka vozi se u Monzi 14. septembra.