Formula 1
0

Hamilton: Jedna pobjeda spasila bi mi sezonu

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Aktuelni svjetski prvak u Formuli 1, Britanac u McLaren-Mercedesu Lewis Hamilton, zna da neće odbraniti svoj naslov. Na početku sezone to ga je, kaže, strahovito nerviralo.
  • Nakon uvodnih utrka u sezonu bio sam izuzetno bijesan. Zadaš sebi najviše moguće ciljeve, a svjestan si da si kilometrima daleko od njih. Razočarenje je i dalje veliko. Mogao bih ponekad eksplodirati, poput vulkana. No, sada sam se ipak malo smirio, nije više kao na početku - istakao je 24-godišnji Britanac u intervjuu za njemački Bild.

Kada vam je postalo jasno da je vaš bolid za ovu sezonu nekonkurentan?

U Barceloni (peta utrka sezone, op. a.) mi je to postalo kristalno jasno. Od tad sam opušteniji.

Znači li to da ste već prekrižili sezonu?

Ne, imam novi cilj. Još je deset utrka do kraja sezone i želim makar ponekad pomrsiti račune Jensonu Buttonu. Želim do kraja sezone jednu pobjedu ili barem jedan plasman na podij. To će mi spasiti sezonu.

Kada biste sami mogli sastaviti auto, kako bi on izgledao?

Volio bih auto s karakteristikama BrawnGP-a, koji je konstruisao Ross Brawn. Uzeo bih i Mercedesov motor koji BrawnGP ima, te bih dodao samo KERS. Samo bih ga još prelakirao u boje McLarena. Jeste li ljubomorni na Jensona Buttona?

Nisam. Jenson ovo zaslužuje. Godinama se vozio u mediokritetskim bolidima.

Je li vam žao što niti Sebastian Vettel nije uspio održati Buttona na manje bodova razlike?

O Sebastianu kao vozaču imam veoma dobro mišljenje. Ima samo 21 godinu, a već je pobijedio u tri utrke. Teret koji nosi mora da je ogroman. Sigurno osjeća pritisak cijele Njemačke, koja u njemu traži novog Michaela Schumachera. Možda će jednog dana postati dostojan tih očekivanja.