Formula 1
1

Formula 1 uvodi duple bodove za pobjednika posljednje utrke

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Uprava Formule 1 najavila je niz promjena pomoću kojih bi se ovaj sport učinio konkurentnijim i zanimljivijim za gledaoce.

Nova pravila uključuju duple bodove na posljednjoj utrci sezone, koja će se od naredne godine održavati u Abu Dhabiju te sistem numeričke identifikacije vozača, koji će svoje brojeve zadržati tokom čitave karijere.

Tu je i dogovor o budžetu za 2015. godinu, iako se tek treba odlučiti o finalnim detaljima. Odluka o duplim bodovima na posljednjoj utrci za vozače i konstruktore donesena je kako bi se "maksimizirao fokus na šampionat sve do kraja sezone", saopćila je Međunarodna automobilska federacija (FIA).

Ova odluka smanjuje mogućnost da se šampionat završi prije posljednje odluke, budući da vozaču umjesto 25 bodova donosi 50.

Dvije od posljednje četiri sezone utrka bile su riješene prije nego su odvežene sve utrke. Sebastian Vettel postao je svjetski prvak pet utrka prije kraja sezone 2011. godine te četiri utrke prije kraja ovogodišnje sezone.

Po novoj numeričkoj identifikaciji, vozači će moći izabrati bilo koji broj od 2 do 99, koji će zadržati tokom čitave svoje karijere.

Izuzetak je broj 1, koji će se dodjeljivati aktuelnom svjetskom prvaku, ukoliko se on ne odluči zadržati svoj izvorni broj.