Formula 1
23

Formula 1 u Azerbejdžanu: Najbrži cirkus na svijetu stigao u Baku

Klix.ba
(Foto: EPA)
Najbrži cirkus na svijetu, šampionat Formule 1, sitgao je u Azerbejdžan gdje će se ovog vikenda voziti historijska utrka na ulicama Bakua. Sve je spremno za veliki spektak, javlja BBC.

Nakon što je prije dvije godine u kalendar ušla utrka u Sočiju za Veliku nagradu Rusije, ove sezone je uvrštena i utrka u Azerbejdžanu koja će se voziti na ulicama Bakua.

Azerbejdžanci i stanovnici Bakua su veoma ponosni što su napokon postali dio porodice Formule 1.

"Primarni cilj je promocija naše zemlje i grada u različitim segmentima, prije svega turizmu i investicijama. Ovo je velika prilika za nas", izjavio je ministar sporta u Azerbejdžanu Aria Rahimov.

Formula 1 postepeno širi svoj kalendar i dolazi u zemlje s brzim ekonomskim rastom.

Staza u Bakuu je napravljena na obalnoj strani grada, a bolidi će prolaziti pored mnogih znamenitosti i važnih institucija kao što je zgrada vlade koja je napravljena dok je zemlja bila dio Sovjetskog saveza.

Najviše pažnje privlače zavoji 8, 9 i 10, gdje se staza sužava i prolazi pored zidina starog grada i tornja Maiden iz 12. stoljeća. Građevina je zaštićena uoči utrke jer se nalazi na mjestu gdje bi moglo doći do sudara.

Veći dio prvog dijela utrke duge šest kilometara čine zavoji udesno, a potom slijede duži pravci. Bolidi će dostizati brzinu od 322 km/h.