Formula 1
0

Formula 1: McLarenu oduzeti svi bodovi

FENA
Čelnici Međunarodne automobilističke federacije (FIA) odlučili su da drastično kazne ekipu McLaren-Mercedesa zbog posjedovanja ukradenih tehničkih podataka iz tabora najvećeg rivala, Ferrarija.

Uz kaznu od čak 100 miliona dolara, McLarenu su oduzeti i svi bodovi u nadmetanju konstruktora, ali ne i oni koje imaju njegovi vozači, vodeći dvojac Lewis Hamilton i Fernando Alonso.

Ekipi McLaren-Mercedesa je pritom naloženo da uoči početka naredne sezone dokaže da u svojim bolidima nema nikakve "intelektualne svojine" Ferrarija do koje je došlo kada je tadašnji glavni dizajner McLaren-Mercedesa, Mike Coughlan, u saradnji sa tim-menadžerom Ferrarija Nigelom Stepnijem pribavljao važne tehničke informacije za svoju ekipu iz tabora najvećeg rivala.

Ovakvom odlukom Ferrari je u generalnom plasmanu konstruktora preuzeo vodstvo sa 57 bodova prednosti u odnosu na do sada trećeplasirani BMW-Sauber, dok je poredak vozača ostao nepromijenjen. Hamilton sa 92 boda i dalje vodi, Alonso zaostaje samo tri boda, dok iza njih slijede Ferrarijev tandem Raikkoenen - Massa sa 74, odnosno 69 bodova.