Formula 1
0

FIA usvojila plan kvalifikacija sistemom eliminacije

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Međunarodna automobilistička federacija FIA je nakon sastanka u petak ostala pri prvobitnom planu kvalifikacija, koje će se odvijati po sistemu eliminacije. Ova odluka je donesena iako šef Formule 1 Bernie Ecclestone smatra da se takve promjene ne mogu uvesti do početka nove sezone i utrke u Australiji.

Timovi Formule 1 i njihovi šefovi su u početku podržali novi sistem kvalifikacija nakon što je novi sistem dobio podršku Strateške grupe i F1 komisije. Samo nekoliko dana nakon glasanja Ecclestone je otkrio da novi sistem treba biti odgođen jer njegova kompanija ne može završiti sisteme mjerenja vremena na vrijeme.

Na sastanku FIA-inog Svjetskog automobilističkog vijeća u Ženevi donesena je odluka za usvajanje prvobitnog prijedloga. Odluka je donesena nakon novih konsultacija sa Formula One Grupom, koja je uvjerila Vijeće da će sistem biti spreman.

Alternativni prijedlog kvalifikacija, koji je dogovoren sa menadžerima timova, uključivao je sistem eliminacije u prvoj i drugoj fazi, dok bi za treću fazu važio stari sistem kvalifikacija. Međutim, ovaj prijedlog nema dozvolu Strateške grupe i F1 komisije, tako da ne može biti usvojen na vrjieme.

FIA-ino Svjetsko automobilističko vijeće može odobriti ili odbiti pravila koja mu se dostave, ali ih ne može mijenjati.

Po novom sistemu kvalifikacija, vozači će biti eliminisani tokom prve i druge faze kvalifikacija, a u završnom dijelu treće faze će se voditi bitka između dvojice vozača.

Prva faza kvalifikacija će trajati 16 minuta, a nakon sedam minuta će biti eliminisan najsporiji vozač. Najsporiji vozači će biti eliminisani svakih 90 sekundi. Na kraju prve faze će biti eliminisano sedam vozača, a 15 ide u drugu fazu.

Druga faza će trajati 15 minuta, nakon šest minuta će biti eliminisan najsporiji vozač. Potom će najsporiji vozači biti eliminisani svakih 90 sekundi. Poslije druge faze će biti eliminisano sedam vozača, a u treću fazu idu osmorica vozača.

Treća faza će trajati 14 minuta, nakon pet minuta će ispasti najsporiji vozač, a onda svakih 90 sekundi će biti eliminisan najsporiji. U posljednjih 90 sekundi treće faze će se boriti dvojica vozača.