Formula 1
0

FIA potvrdila održavanje utrke u Bahreinu

FENA
Utrka Formule 1 u Bahreinu bit će održana 22. aprila kako je i predviđeno kalendarom takmičenja, uprkos nemirima u zemlji i zabrinutosti za sigurnost vozača i timova, potvrdila je Svjetska automobilska federacija (FIA).

U saopćenju FIA-e navodi se da je odluka donesena nakon sastanka s visokim diplomatskim zvaničnicima i "nezavisnim ekspertima" u Bahreinu.

Prvi čovjek Formule 1 Bernie Ecclestone poslije sastanka s predstavnicima svih 12 timova rekao je da je održavanje utrke "200 posto sigurno".

"Svi timovi su sretni što će biti tamo. Ništa se ne dešava, znam ljude koji žive tamo, situacija je veoma mirna", istakao je 81-godišnji Ecclestone.

Izjavio je to samo nekoliko sati nakon što su u Manami u eksploziji oštećena dva vozila. U ponedjeljak je tokom protesta u blizini glavnog grada Bahreina bačena bomba koja je povrijedila sedmoricu policajaca.

Šef ekipe Red Bull Christian Horner izbjegao je da odgovori na pitanje da li je sretan što će sljedeće sedmice ići u Bahrein, ali je istakao da poštuje odluku FIA-e.

"Mislim da je stvar jasna. Veoma konfuzna je bila ta neizvjesnost, ali mislim da je sada svima jasno da će sljedeće nedjelje biti utrke u Bahreinu“, rekao je Horner.

Prošle godine trka u Bahreinu je otkazana zbog situacije u toj zemlji, a godinu dana ranije njoj je prisustvovalo čak 100.000 gledalaca, prenosi Reuters.