Formula 1
0

Ferrari: Spremni smo istupiti iz Formule 1!

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Talijanski Ferrari, najuglednija i najtrofejnija ekipa u historiji Formule 1, najavila je mogućnost istupanja iz Svjetskog prvenstva na kraju ove godine

Razlog takve senzacionalne najave je mogućnost da čelnici Međunarodne automobilističke organizacije (FIA) ograniče budžet momčadi u Formuli 1.

Ferrari je određene prijetnje poslao glavešinama ovog sporta i tokom prošle godine kada nisu zastupali tezu standardiziranja motora.

"FIA je održala sastanak 29. aprila na kojem su se trebala samo ispitati disciplinska pitanja, no sastanak je otišao u potpuno drugačijem, krivom smjeru. Naime, saznali smo da će Formula 1, po prvi put u historiji, od 2010. godine, imati dvije vrste pravila. Jedna će se zasnivati na tehničkim pravilima, a druga na ekonomskim parametrima", započinje poduže Ferrarijevo saopćenje za javnost, te se nastavlja:

"Ferrari je od početka u Formuli 1, od 1950. godine. No, ako zaživi sve ono što je najavljeno, Ferrari će bez problema napustiti Svjetsko prvenstvo. Jer FIA donosi svoja pravila bez razgovora s konstruktorima, a to nije korektno".

Ferrari na kraju naglašava i sljedeće:

"Mnoga pravila koja su unaprijedila ovaj sport i donijela velike pomake u zadnjih 25 godina stavljena su po strani. Ukoliko se ne budu poštovali konstrukotori i momčadi koje se natječu, i ako se ne promijene odluke donesene 29. aprila, Ferrari odlazi. Znat ćemo zaštitit interese naše ekipe".

U historiji je Ferrari ostvario 16 naslova pobjednika u natjecanju konstruktora. Iz njegove momčadi su piloti osvajali 15 naslova svjetskih prvaka, a momčad ima ukupno 209 pobjeda na raznim Velikim nagradama.