Formula 1
1

Ferrari će u Austriji testirati sistem Halo

Klix.ba
Ferrari je u Austriju stigao s redizajniranom verzijom zaštitnog sistema Halo, gdje će ga testirati.

Formula 1 je blizu odluke o korištenju zaštitnog sistema Halo za narednu sezonu, a Ferrari će ga testirati u Austriji. Tim iz Maranella je već testirao Halo, ali njegovu prvu verziju. Dogodilo se to na predsezonskim testiranjima u Barceloni, otkad se radilo na poboljšavanju dizajna sistema.

Poboljšana i manja verzija je napravljena od titanija i već je dobila naziv Halo 2. Upravo će ova verzija biti usvojena i korištena naredne sezone.

Ferrari je potvrdio da će Halo 2 biti postavljen na jedan od njegovih bolida u petak, ali se zasad radi o statičkim testovima u boksu. Ferrarijevi tehničari će vršiti testove zajedno sa zvaničnicima FIA-e.

Međutim, moguće je da će Ferrari testirati Halo 2 i na staz, ali takva odluka još uvijek nije donesena.

Najnoviji testovi dolaze uoči sastanaka koji će biti održani naredne sedmice, a čiji je cilj finalizacija zaštite za glavu vozača za sezonu 2017.

FIA je obećala timovima da će donijeti konačnu odluku u julu, kada će biti poznato da li će Halo sistem biti obavezan naredne godine.

Budućnost alternative sistema Halo, koja se naziva Aeroscreen, pod upitnikom je nakon što je Red Bull objavio da je obustavioi razvoij jer ne želi trošiti svoje resurse u vrijeme kada sprema bolid za narednu sezonu.