Talijani protiv izjednačavanja
0

Ferrari bi mogao napustiti Formulu 1

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Iz tima Ferrarija upozorili su jučer da bi mogli napustiti takmičenje u okviru Formule 1 ako zvaničnici ovog takmičenja nastave sa provođenjem planova za smanjenje troškova.

Popularna talijanska momčad koja se takmiči u ovom sportu od samog nastanka, od davne 1950. godine, poslala je ovo upozorenje predsjedniku Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Maxu Mosleyu, javlja Guardian.

Ono što se u Formuli 1 želi uvesti do 2010. godine su takozvani standardni motori te jednaki mjenjači, a taj potez bi, kako navode iz Ferrarija, uništilo "osnovni razlog postojanja samog takmičenja".

Prošle sedmice su se sportski direktor Ferrarija, Stefano Domenicali, i potpredsjednik Toyote John Howett susreli sa Mosleyem te razgovarali o pitanju "rezanja troškova" koje bi slabijim timovima omogućilo opstanak u takmičenju. Ipak, razgovori nisu daleko doveli. U zvaničnom saopštenju iz Ferrarija tako stoji da se oni "potpuno slažu da je potrebno i neophodno reducirati troškove", no ipak izražavaju rezervisanost spram "bilo kakvih prijedloga koji bi određivali iste motore za sve timove".

"Ako taj prijedlog zaživi, naša administracija, nakon konsultacija sa partnerima, zadržava pravo da razmisli o ostanku u ovoj disciplini", stoji u saopštenju.