Dug put do najboljeg vozača
0

Eddie Jordan: Vettel nije Schumi, ali vidjet ćemo šta će se događati

Totalsport
Sebastian Vettel (Foto: AFP)
Sebastian Vettel (Foto: AFP)
Čovjek koji je prvi dao Schumacheru, sedmerostrukom svjetskom prvaku, sjesti za upravljač bolida Formule 1 izjavio je da je pred Sebastianom Vettelom jako dug put.

Eddie Jordan (63), bivši vlasnik ekipe Jordan koja se danas naziva Force India, prvi je pružio prilik Michaelu Schumacheru, budućem sedmerostrukom svjetskom prvaku, da sjedne za upravljač bolida Formule 1. Dogodilo se to davne 1991. godine, 25. augusta na utrci za VN Belgije na stazi Spa-Francorchamps i Schumi je tada na treningu osvojio osmo mjesto, a utrku njegov Jordan-Cosworth nije završio zbog kvara na kvačilu.

Jordan u jednom dahu govori o tome kako Michael još nije rekao svoje te da još uvijek voli i poštuje Nijemca. A o sadašnjem dvostrukom svjetskom prvaku kaže:

"Mislim da u mnogočemu ima potencijal da ponovi uspjehe nekih od najboljih vozača u historiji Formule 1. Ipak, bilo bi neozbiljno previše govoriti o tome u ovako ranoj fazi njegove karijere, pred njim je još dug put i vidjet ćemo što će se događati u budućnosti. A svi smo vidjeli što se dogodilo Ayrtonu Senni kada je postao opsjednut sa pretjerivanjem i guranjem stvari sve jače i jače. Vettel ima sve što treba uz sebe, vrhunsku ekipu, vrhunski bolid i dobru logistiku, ali te uslove ne smijemo precijeniti. Ali opet, ni jedan vozač ne može osvojiti prvenstvo sam", rekao je Jordan.

Za Jordana još uvijek nema sumnje u to ko je najbolji vozač, bez obizra na priče o Michaelovom uzaludnom povratku na staze:

"Za mene je on (Schumacher) najbolji vozač svih vremena. Neki se možda neće složiti samnom, a postoje i neki nepobitni argumenti, ali za mene je on najbolji i ko sam ja da sudim je li se trebao ili nije vratiti u Formulu 1. Jedna stvar je sigurna, Michael radi naporno kao i svi ostali vozači kako bi pobijedio i ako ne pobjeđuje sigurno postoji dobar razlog za to."

Jordan se veseli i slijedećoj utrci za VN Indije:

"Jedva čekam utrku u Indiji. Dugo su čekali tu utrku i mislim da je došla u pravi trenutak za Indiju. Važno je istaći da je Formula 1 sport za velika tržišta poput Indije i nadam se da će pružiti dovoljno uzbuđenja na stazi i oko nje. Mislim da ćemo vidjeti još jednu predivnu stazu, poput one u Abu Dhabiju i Singapuru, koja je nova na karti svijeta."