Iako je FIA uvrstila u kalendar
0

Ecclestone: VN Bahreina definitivno otkazana

FENA
Šef Formule 1 Bernie Ecclestone rekao je da Velika nagrada Bahreina neće biti održana u oktobru.

Utrka je trebalo da u martu otvori ovogodišnju sezonu, ali je odgođena zbog nemira u zemlji. Prošle sedmice FIA je ponovo uvrstila u kalendar.

"Nadamo se da se možemo vratiti u Bahrein ubuduće, ali naravno da je zasad utrka otkazana. Raspored se ne može mijenjati bez dogovora učesnika'', izjavio je Ecclestone za BBC Sport.

Ecclestonova izjava je došla nakon što se ponovnom uspostavljanju utrke usprotivilo 11 timova.

Utrka je odgođena u februaru nakon što je u protestima poginulo više od 20 ljudi. Međutim, FIA je odlučila ponovo uvrstiti utrku u godišnji kalendar nakon što su izvještači prenijeli da je situacija u zemlji stabilna.

Bahreinu je naknadno dodijeljen 30. oktobar za održavanje utrke, ali je međunarodna organizacija Avaaz saopćila da je situacija u Bahreinu potpuno drugačija nego što je FIA objavila.

"Tvrdnje da je situacija u Bahreinu normalizirana su potpuno netačne. Prošle sedmice policija je koristila suzavac, gumene metke i zvučne granate da bi razbila mirne proteste, što je rezultiralo desetinama mrtvih i povrijeđenih'', rekao je direktor Avaaza Alex Wilks.

Timovi su jučer javili FIA-i da se protive održavanju utrke u Bahreinu, a Ecclestone je potvrdio da ove godine neće biti te utrke.