Formula 1
0

Ecclestone pod istragom njemačkog tužilaštva

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šef takmičenja u Formuli 1, 80-godišnji Britanac Bernie Ecclestone, prošle je sedmice boravio u Minhenskom uredu Njemačkoga državnog tužilaštva, u kojem je odgovarao na pitanja istražitelja.

Usred skandala Ecclestone se našao nakon što je još u januaru uhapšen Gerhard Gribkowsky, bivši predsjednik SLEC-a, firme u čijem je sastavu bila Formula 1.

U zatvoru je Gribkowsky završio zbog sumnje da je uzeo mito od 50 miliona dolara. Lokalno tužilaštvo sumnjiči ga da je ciljano srozao cijenu SLEC-u neposredno prije no što je kompanija od tadašnjeg vlasnika, Bavarske državne banke (BayernLB), prodana sadašnjem investicijskom fondu CVC. Transakcija je obavljena 2006. godine.

Istražitelji iz Državnog tužilaštva vjeruju da je 50 miliona dolara provizije Gribkowsky upravo dobio kao nagradu za smanjivanje vrijednosti kompanijih dionica.

Donedavno uglednog poslovnjaka također optužuju za utaju poreza s obzirom na to da je transfer novca išao iz poreznih oaza u Mauricijusu i Djevičanskim Otocima na račun u Austriji, pri čemu je Gribkowsky prošao bolje no da je novac primio u Njemačkoj.

Njemački dnevnik Süddeutsche Zeitung objavio je informaciju da je cijeli posao zapravo režirao Ecclestone, koji je od Gribkowskog i zatražio degradaciju vrijednosti SLEC-ovih dionica.

Ecclestone nije otkrio detalje je li ga bivši saradnik otkucao. U kratkoj je izjavi poručio:

"Bio sam u Münchenu kako bih tamošnjoj gospođi državnoj tužiteljici pokazao da sam spreman na punu saradnju u istrazi u slučaju dr. Grybkowskog. Činit ću to i nadalje uvjeren da ću na kraju biti oslobođen svake sumnje u nečasne radnje", rekao je Ecclestone za Pitpass.com.

Süddeutsche Zeitung također piše da je u vlastito oslobađanje uvjeren i pritvoreni Gribkowsky. Njegov je odvjetnik za list izjavio kako je siguran da će njegov klijent sačuvati pošteno zarađenih 50 miliona dolara na računu, da će uskoro izaći iz zatvora i da će dobiti sudsku tužbu, posljedično i odštetu, zbog lišavanja slobode i rušenja ugleda.