Formula 1
1

Ecclestone: Ferrarijeva intervencija je smiješna

Totalsport
Bernie Ecclestone (Foto: Arhiv/AFP)
Bernie Ecclestone (Foto: Arhiv/AFP)
Čelni čovjek Formule 1 Bernie Ecclestone ismijao je intervenciju iz Ferrarija kojom je pokušano osporavanje osvojenog naslova Sebastiana Vettela na Velikoj nagradi Brazila.

U srijedu se u brojnim svjetskim medijima pojavila snimka na kojoj se čini da je Red Bullov vozač pretekao Jean-Erica Vergnea (Toro Rosso) pod žutim zastavama, odnosno žutim svjetlom na semaforu, što je zabranjeno. Da se to doista dogodilo, Vettel bi trebao biti kažnjen s 20 sekundi, što znači da bi sa šestog u konačnici pao na osmo mjesto, a samim time bi svjetski prvak postao Fernando Alonso (Ferrari) koji je u Sao Paulu bio drugi.

Međutim, u međuvremenu su iz Svjetske automobilističke federacije (FIA) otklonili sve sumnje da postoji bilo kakva osnova za naknadno kažnjavanje Vettela.

Naime, žuto svjetlo na semaforu je bilo upaljeno prije trećeg zavoja, a zeleno, koje označava ponovnu slobodu pretjecanja, 150 metara prije četvrtog zavoja. No, između dva semafora je bio smješten sudija koji je mahao zelenom zastavom, a prema pravilima FIA-e, sudija ima prednost pred semaforom. Dakle, kada je Vettel ugledao sudiju i njegovu zelenu zastavu, nije trebao čekati zeleni semafor i prestigao je Vergnea legalno.

"Šteta što se to dogodilo jer je sve prošlo tako dobro. Bila je to super utrka, super prvenstvo. Sada svi pričaju o ovome. Problem je što niko ne zna šta se događa", rekao je Ecclestone.

"To je potpuna šala. Ono što Ferrari piše u svom pismu je pogrešno. Mislim da ne treba biti poduzet nikakav postupak. Sve je to potpuno pogrešno. Prema pravilima i propisima normalno da moraju protestvovati, ali promašili su rok. A tu je i činjenica da je pokazana zelena zastava, koju niko ne poriče."

"Lično ne mislim da je u Ferrarijevom stilu da radi ovako nešto. Mislim da su jako željeli pobjedu. Ali ništa se ne neće dogoditi. Šta mogu uraditi? Podići civilnu tužbu? Možda. Ali slučaj je pogrešan od samog starta. Ništa se neće dogoditi."