VN Monaka
0

Dominacija Sebastiana Vettela traje i dalje

Totalsport
Foto: Reuters
(Foto: Reuters)
Nijemac Sebastian Vettel se ne zaustavlja, pa je tako ove nedjelje slavio i peti put ove sezone u šest odvoženih utrka. Aktuelni svjetski prvak je pobijedio na gradskim ulicama Monte Carla na Velikoj nagradi Monaka.

U utrku je Vettel startao s prve pozicije, odnosno, dan prije je ostvario i već peti "pole position" u sezoni. I uprkos brojnim nesrećama na stazi, sudarima, dodirima bolida, Vettel je i kroz to prošao neokrznut, te sebi i svom Red Bull Renaultu donio novu lijepu, pobjedničku nedjelju.

Njegova prednost na vrhu ukupnog redoslijeda je već sada ogromna (ima 143 boda, odnosno, 58 više od drugoplasiranog Hamiltona) i iako je u ovom momentu zaista preuranjeno govoriti o konačnom scenariju, no iz trenutnog ugla izgleda zaista čudno da ga neko dostigne u sezoni kada posve dominira.

Jenson Button i Fernando Alonso su bili vjerne sjenke Vettelu tokom utrke, ali opet nisu imali snage prestići ga. Svakako, ove nedjelje je to bilo otežavajuće na uskim ulicama Monte Carla.

Utrka je bila prekinuta u dva navrata. Šest krugova prije kraja su se upalila i crvena svjetla, te je utrka bila prekinuta na petnaestak minuta nakon što se Sutil zabio u ogradu, a njegov pad se odrazio na Petrova, Hamiltona i Alguersuarija. No, do kraja se ništa dramatično nije događalo, te je Vettel mogao proslaviti novi uspjeh, makar je vremenski za nijansu bio ispred drugog Alonsa iz Ferrarija i Buttona iz McLaren Mercedesa.

Iduća Velika nagrada se vozi 10. juna u Montrealu (Velika nagrada Kanade).

Velika nagrada Španije, rezultati:

  1. Vettel (Red Bull Renault) 2:09.38.373
  2. Alonso (Ferrari) +1.138
  3. Button (McLaren Mercedes) +2.378
  4. Webber (Red Bull Renault) +23.101
  5. Kobayashi (Sauber) +26.916
  6. Hamilton (McLaren Mercedes) +27.210
  7. Sutil (Force India) +1 krug
  8. Heidfeld (Renault) +1 krug
  9. Barrichello (Williams-Cosworth) + 1 krug
  10. Buemi (STR Ferrari) + 1 krug

Ukupni poredak vozača:

  1. Vettel 143
  2. Hamilton 85
  3. Webber 79
  4. Button 76
  5. Alonso 69

Ukupni poredak konstruktora:

  1. Red Bull-Renault 222
  1. McLaren-Mercedes 161
  2. Ferrari 93