Formula 1
0

Damon Hill: Hamilton može do naslova svjetskog prvaka

FENA
Bivši vozač formule 1 Damon Hill vjeruje da Lewis Hamilton može doći do naslova svjetskog prvaka već u svojoj prvoj sezoni.

Nakon Hamiltonove pobjede u Kanadi bivši britanski prvak smatra da je 22-godišnji vozač McLarena pokazao da je vanserijski talent.

"Ljudi jednostavno ne mogu shvatiti šta je napravio za kratko vrijeme. Svakako, vozi za dobru ekipu i ima sjajan bolid, ali to nije dovoljno za pobjedu na jednoj Grand prix utrci. Biti u vrhu iz utrke u utrku je nešto posebno. On jeste mlad i prva mu je sezona, ali je sjajan vozač. Ako ste dovoljno dobri u jednom sportu godine nisu bitne", rekao je Hill.

Britanac je nakon odlaska u mirovinu 1999. godine ostao u auto-moto sportu kao direktor Britanskog kluba vozača, vlasnika staze Silverstone.

Hill smatra da Hamilton ima veliku priliku da pred svojim navijačima u Silverstoneu dođe do još jednog Grand prixa.

"Za samo četiri sedmice vozi se Velika nagrada Britanije. Hamilton je vodeći u poretku SP-a tako da britanski navijači od njega očekuju pobjedu. Ima priliku da pobjedi pred svojim navijačima, a to će biti prilika i da pokaže da se može nositi s pritiskom", dodao je Hill.

Ukoliko Hamilton dođe do naslova svjetskog prvaka ove ili sljedeće godine bit će najmlađi prvak u historiji ovog sporta. Također bi se pridružio ranijim britanskim prvacima, Mikeu Hawthornu, Grahamu Hillu, Jimu Clarku, Johnu Surteesu, Jackieu Stewartu, Jamesu Huntu, Nigelu Mansellu i Damonu Hillu.