Velika nagrada Mađarske
0

Button: Pobijedili smo jer smo brzi, a ne zbog kiše

Totalsport
Jenson Button (Foto: AFP)
Jenson Button (Foto: AFP)
Veliki jubilej, 200. utrku u Formuli 1, Britanac Jenson Button proslavio je na najbolji mogući način - pobjedom na Velikoj nagradi Mađarske na stazi Hungaroring.

U iznimno sadržajnoj utrci, u uslovima u kojima je kiša nekoliko puta močila stazu, vozač McLarena na kraju je pronašao put do svoje 11. pobjede u karijeri i druge ove sezone.

"Danas smo pobijedili isključivo zato što smo brzi. Čak i da nije padala kiša, ne bi bilo važno", istakao je Button nakon 11. utrke sezone.

"Na Hungaroringu sam ostvario i svoju prvu pobjedu u karijeri i to u vrlo sličnim uslovima kao što su bili ove nedjelje. Iz nekog razloga mi se sviđaju uslovi na ovoj stazi, ne znam zašto. Bio je ovo velik vikend za cijelu ekipu, sada idemo na odmor (sljedeća utrka je VN Belgije tek 28. avgusta) s lijepim osjećajima, ali svaki dan ćemo razmišljati o Spa-Francorchampsu", dodao je Britanac.

Relativno zadovoljan je nakon utrke bio i svjetski prvak Sebastian Vettel (Red Bull) koji je završio na drugom mjestu. Njegova prednost u ukupnom poretku pred ekipnim kolegom Markom Webberom iznosi velikih 85 bodova, a pred ostatkom društva još i više, tako da može mirno spavati.

"Mislim da smo napravili važan korak današnjim drugim mjestom iako nam je i pobjeda bila dohvatljiva. Očito je da je u posljednje dvije utrke McLaren napravio nekoliko koraka naprijed, moramo vidjeti kako odgovoriti na to. Nisam potpuno zadovoljan jer sam startao s prve pozicije i mislio sam da možemo do pobjede. Ipak, osvojili smo dosta bodova", rekao je Nijemac.