Formula 1
0

Button: Ne mogu vjerovati da smo toliko brži od Red Bulla

Totalsport
Jenson Button (Foto: AFP)
Jenson Button (Foto: AFP)
Po prvi put od Velike nagrade Evrope u Valenciji 2009. godine dva će vozača McLaren-Mercedesa krenuti u utrku Formule 1 iz prvog reda.

Ishod je to kvalifikacijskog treninga za prvu utrku nove sezone, Veliku nagradu Australije u Melbourneu, na kojem su Lewis Hamilton i Jenson Button pomeli konkurenciju.

Button je bio najbliži najbržem Hamiltonu zaostavši za njim 15 stotinki sekunde. Red Bullovi piloti, Mark Webber i Sebastian Vettel, za Hamiltonom su zakasnili 73 odnosno 74 stotinke.

"Vrlo sam iznenađen ovoliko prednošću pred Red Bullom. No, znamo da su Webber i Vettel uvijek konkurentni i to nipošto ne smijemo zaboraviti. No, uživamo u ovom trenutku i nadamo se sjajnoj utrci u nedjelju", rekao je Button dok je Hamilton, 13. vozač u historiji Formule 1 koji je probio granicu od 20 "pole-positiona", dodao:

"Fantastičan je osjećaj ponovno sjesti u bolid i utrkivati se u Formuli 1, pogotovo kad na ovako nevjerojatan način uđete u sezonu. U ekipi su napravili velik posao pri nastojanju da nas dovedu do ove tačke. Iza sebe imamo nekoliko teških godina, no nikada se nismo predavali.

Švicarac u Lotus-Renaultu, 25-godišnji Romain Grosjean, ostvario je uspjeh karijere zauzevši treće mjesto na službenom treningu.

"Mali je broj ljudi vjerovao u mene u najtežim trenucima. Danas sam se vratio, skoro pa na sam vrh", rekao je.

Najviše problema od velikana na startu sezone imaju u Ferrariju. Fernando Alonso je završio na 12., a Felipe Massa tek na 16. mjestu.

"Nismo dovoljno dobri. Moramo hitno promijeniti stvari ukoliko želimo konkurisati za naslov ove sezone. Trebamo trenutnu reakciju", izjavio je novinarima Fernando Alonso nakon što je na drugom dijelu kvalifikacijskog treninga izletio u pijesak i ostao bez vremena dostatnog za finale.

Iz Ferrarija se ljute na stjuarde koji Španca nisu pokušali izgurati natrag na stazu premda je Alonso neko vrijeme uspio držati motor upaljen.

"Čekao je pomoć stjuarda. Oni nisu, međutim, učinili ništa", napisali su iz Ferrarija na svom Twitter-profilu.

Na koncu, nezadovoljstvo pokazanim na treningu pokazao je i aktualni dvostruki svjetski prvak Sebastian Vettel. Nijemac je prošle sezone ostvario 15 čeonih pozicija na 19 službenih treninga. U subotu je na Albert Parku završio tek na šestom mjestu.

"Napravio sam grešku u posljednjemu brzom krugu no McLarene bez obzira na to ne bih dostigao. Napravili su Britanci velik iskorak tokom drugog i trećeg treninga. Ja sam morao biti bolji. Da nisam pogriješio, bio bih poziciju ili dvije iznad".