Carling Cup
0

Birminghamu naslov protiv Arsenala

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nogometaši Birminghama savladali su favorizirani Arsenal 2-1 na Wembleyju u finalu Carling Cupa i tako prekinuli 48-godišnji trofejni post.

Bila je to atraktivna utakmica, puna prilika na obje strane koju je presudila nevjerojatna greška Arsenalovih igrača, golmana Wojciecha Szczesnyja i stopera Laurenta Koscielnyja u 89. minuti.

Naime spomenuti je dvojac katastrofalno reagirao kod jedne naizgled bezazlene lopte u kaznenom prostoru "topnika". Koscielny je želio izbiti loptu iz svog golmanskog prostora, pa se na kraju predomislio i prepustio je golamnu, od kojeg se ona na kraju odbila do usamljenog Obafemija Martinsa kojem nije bilo teško zatresti praznu mrežu.

Zanimljivo, nigerijski napadač je zabio samo šest minuta nakon što je ušao u igru.

Inače, Birmingham je zabio i otvarajući gol na utakmici. Dogodilo se to u 28. minuti kada je napadač Nikola Žigić glavom iz neposredne blizine pospremio loptu u mrežu nakon akcije kojoj je prethodio korner. Na 1-1 izjednačio je Robin van Persie sjajnim golom iz voleja desnicom, nakon asistencije Andreja Aršavina s desne strane.

Arsenal tako nije uspio prekinuti trofejni post koji ga prati od 2005. godine kada su "topnici" osvojili FA Cup. Što se tiče Carling Cupa, bio im je ovo sedmo finale, a osvojili su tek dva naslova (1987. i 1993.). Prethodno ovogodišnjem finalu, poraženi su posljednji put u završnici i 2007. godine.

Birmingham je prethodno jedini naslov u Carling Cupu, kao i općenito u svojoj povijesti, osvojio 1963. godine.

Carling Cup, finale:

Arsenal – Birmingham 1-2 (Van Persie 39 / Žigić 28, Martins 89)