Formula 1
55

Bijesni na Pirelli: Vodeći timovi u Formuli 1 žele koristiti Michelin gume

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Šef Formule 1 Bernie Ecclestone našao se pod pritiskom vodećih timova šampionata koji žele sljedeće godine koristiti Michelin gume.

Pirelli je dobavljač od 2011. godine, no, opasna konkurencija za ugovor od 2017. do 2019. godina mu je Michelin, kojeg žele i najbolji timovi u Formuli 1.

Nekoliko vodećih timova su jasno izrazili želju da koriste Michelin gume zbog toga što su s Pirelli gumama imali niz problema. Organizacija FIA također više nije sigurna u Pirelli.

FIA je odobrila obje kandidature, ali je konačna odluka prepuštena Ecclestoneu, koji je pod pritiskom, jer su vodeći timovi izgubili povjerenje u Pirelli. Predstavnici talijanske kompanije su se sastali sa Ecclestoneom, šefovima vodećih timova i vozačima Lewisom Hamiltonom (Mercedes), Nicom Rosbergom (Mercedes), Sebastianom Vettelom (Ferrari) i Fernandom Alonsom (McLaren) tokom vikenda kada je vožena utrka za Veliku nagradu Italije. Vozači su rekli da više uopće ne vjeruju Pirelliju, a od njih je zatraženo da svoje stavove ne iznose u javnosti.

Podsjetimo, Rosbergu i Vettelu su pukle Pirellijeve gume u Belgiji dok su vozili brže od 320 km/h. Talijanski proizvođač se pravdao pukotinama koje su nastale na gumama zbog prekomjernog pritiska.

Vettel je bio najoštriji u svojoj izjavi, poručio je da Pirelli mora shvatiti ozbiljno zabrinutost vozača te je odbacio opravdanja dobavljača guma.

"Šta je odgovor? Ista stvar svaki put, pukotine, ostaci bolida na stazi, problemi sa šasijom, vozač je vozio pored staze...Gluposti", jasan je bio Vettel.