Formula 1
1

Alonso novi rekorder Formule 1

Totalsport
Fernando Alonso (Foto: AFP)
Fernando Alonso (Foto: AFP)
Četvrtim mjestom na Velikoj nagradi Japana u Suzuki španski vozač Ferrarija Fernando Alonso zasjeo je na čelno mjesto vječite liste Formule 1 prema broju osvojenih bodova.

Alonso sada ukupno na kontu ima 1571 bod u svojoj 12-godišnjoj karijeri, samo dva više od dosadašnjeg rekordera Michaela Schumachera. Sebastian Vettel je treći na toj ljestvici sa 1351 bodom.

"Rekli su mi da sam vlasnik rekorda po najvećem broju bodova u Formuli 1, pa je ovo sretan dan. Imati najviše bodova u F1 je nešto sjajno. Znam da se promijenio sistem bodovanja, ali kada me neko prestigne niko se neće sjećati promjene sistema bodovanja", rekao je Alonso.

Četiri utrke prije kraja sezone Alonso je svjestan da je Vettel praktički osigurao naslov. Ima 90 bodova viška i već peto mjesto na Velikoj nagradi Indije 27. oktobraa bilo bi mu dovoljno za matematičko osiguranje naslova u slučaju da Alonso pobijedi u utrci.

"Čak i da Vettel ne završi sve utrke, ja moram u svima praktički pobijediti, pa je samo pitanje vremena. Nastavit ćemo davati sve od sebe, a kada to bude i matematički riješeno, onda ćemo mu čestitati", dodao je bivši dvostruki svjetski prvak.