Formula 1
4

Alonso: Ne krivim Grosjeana, ali on je imao 7 sudara u 12 utrka

Totalsport
Lančani udes na VN Belgije (Foto: AFP)
Lančani udes na VN Belgije (Foto: AFP)
Vodeći u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva Formule 1, španski vozač Ferrarija Fernando Alonso, bio je "kolateralna žrtva" sudara na startu nedjeljne Velike nagrade Belgije.

Alonso je bez bodova završio utrku nakon sudara na izlasku iz ciljne ravnine staze u Spa-Francorchampsu, a lančani udes skrivio je Romain Grosjean iz Lotusa sudarivši se s bolidom McLarena Lewisa Hamiltona.

Alonso i Hamilton, konkuretni za naslov, tako su ostali bez bodova, a Grosjean je za svoju nesmotrenu vožnju kažnjen sa zabranom nastupa na VN Italije u Monzi kao i 50.000 eura.

"Nisam ljut na Grosjeana, definitivno to nije učinio namjerno. Niko to ne bi namjerno učinio. Ali isto tako je istina da je Romain u 12 utrka imao sedam nesreća na startu", rekao je Alonso.

"Bio sam jednostavno na krivom mjestu u krivo vrijeme. Ali definitivno mislim da bi vozači trebali pokušati manje riskirati na startu. Postoji tendencija u juniorskim Formulama, što je bolje, da se odmah na startu karijere vozači nauče striktnije poštivati pravila vezana uz ponašanje na stazi. Ono što se dogodilo zbilja je šteta jer mislim da sam mogao do podija."

Grosjean je poslije utrke priznao svoju krivicu i izvinio se.

"Prihvatam pogrešku. Bio je to malo lud start, Pastor (Maldonado) je krenuo prerano, a Sauberov bolid (Kobayashi) se puno dimio. Pogriješio sam i pogrešno procijenio udaljenost od Lewisa. Bio sam siguran da sam ispred njega. Tako mala greška, a tako veliki incident. Nije mi bila namjera nikoga stjerati uza zid. Nisam ovdje da bih zaustavio utrku u prvom zavoju. Jako, jako mi je žao i drago mi je što niko nije povrijeđen", komentirao je Grosjean.