Formula 1
0

Alonso gubi 25 bodova s VN Njemačke?

Totalsport
Fernando Alonso (Foto: AP)
Fernando Alonso (Foto: AP)
Nastojanje Fernanda Alonsa da se treći puta domogne naslova najboljeg vozača svijeta u Formuli 1 moglo bi doživjeti težak udarac odluči li ga Vijeće Međunarodne federacije autosportova (WMSC) kazniti zbog "manevra" Ferrarijeve ekipe na Velikoj nagradi Njemačke.

Podsjetimo, konstantan pritisak na timskog kolegu Felipea Massu (Alonso je u jednom trenutku rekao: "Ovo je smiješno") rezultirao je na toj utrci reakcijom iz boksa usmjerenoj brazilskom vozaču u 48. krugu: "Fernando je mnogo brži od tebe. Potvrdi da si razumio."

Massa nije ponudio verbalni odgovor u slušalice svojoj ekipi, no ubrzo je Alonso projurio pored njega nakon čega je stigao i komentar iz Ferrarijeve garaže usmjeren Massi: "Oprosti. Sretno."

Sve dalje prošlo je u znaku bivšeg dvostrukog svjetskog prvaka koji je dominantno odradio utrku do kraja ubilježivši pritom svoju drugu pobjedu u Hockeheimu i 23. u karijeri. Budući da je do preticanja došlo nakon intervencije iz boksa, što je zabranjeno prema članku 39,1 propisa o sportskoj regulativi u Formuli 1, pravila koje je uvedeno 2002. godine nakon što je Rubens Barrichello propustio Michaela Schumachera na VN Austrije po naredbi iz vrha tima, Ferrari je kažnjen novčano s 100.000 američkih dolara.

Do kraja sezone presotalo je odraditi još šest utrka, a Alonso zaostaje za vodećim u ukupnom poretku 41 bod (Lewis Hamilton 182, Alonso 141). Izgubi li 25 bodova dobijenih za kontroverznu pobjedu u Njemačkoj, njegov će se san o naslovu zasigurno rasplinuti.

Odluka će biti donesena u srijedu.