sport
0

Floyd Landis pobjednik Tour de Francea

FENA
Američki biciklist, 30-godišnji Floyd Landis (Phonak) pobjednik je 93. izdanja najveće utrke na svijetu, "Tour de Francea".

Landis je nakon prologa i 20 odvezenih etapa ostvario 59 sekundi bolje vrijeme od drugoplasiranog Španca Oscara Pereira (Caisse d'Epargne), dok je treće mjesto sa 1:29 minuta zaostatka za Landisom osvojio Nijemac Andreas Kloeden (T-Mobile).

Landis je do svog prvog trijumfa na "Touru" stigao najviše zahvaljujući fantastičnoj vožnji u 17. etapi, u kojoj je pobijedio s više od pet i pol minuta ispred najbližih pratitelja.

Inače, ovo je 11. američko slavlje na "Touru" čime su se SAD učvrstile na trećem mjestu po uspješnosti, iza Francuske koja ima 36 i Belgije sa 18 pobjeda. Prva američka pobjeda bila je ona Grega LeMonda 1986. godine.

Pobjednik posljednje, 20. etape, vožene od Sceux-Antonyja do Pariza je Norvežanin Thor Hushovd (Credit Agricole), koji je bio najbrži i u prologu prvoga dana utrke. Hushovd je u sprintu na Champs-Elysees bio brži od Australaca Robbiea McEwena (Davitamon-Lotto) i Stuarta O'Gradyja (CSC).

Naslov najboljeg sprintera pripao je McEwenu, što je Australcu treći naslov u karijeri, dok je najbolji penjač drugu godinu zaredom Danac Michael Rasmussen (Rabobank).