Plivanje
0

FINA uvodi nova pravila za kostime

FENA
Predsjednik Međunarodne plivačke federacije (FINA) Mustafa Larfaui izjavio je da je napravljen "korak naprijed" u vezi s pravilima o karakteristikama plivačkih kostima.

On nije objasnio detalje o mogućoj odluci koja bi mogla da bude na dnevnom redu predstojećeg sastanka Izvršnog komiteta, ali je nagovijestio da će se razgovarati o prijedlogu da se limitiraju određeni elementi kao što su debljina i elastičnost.

"Mi ćemo se sastati sa svim potrebnim odborima i uradit ćemo sve što je za dobrobit plivača. Ovo je korak naprijed", rekao je Larfaui.

Neke plivačke federacije i sportisti iz siromašnijih država žalili su da skupi plivački kostimi, kao što je Spido LZR Rejser, daju nekorektnu prednost.

Posljednjih 109 svjetskih rekorda oboreno je u Spido plivačkim kostimima, koji su dizajnirani i testirani uz pomoć Nase, a u upotrebi su od februara 2008.

Na sastanku 16 proizvođača plivačkih kostima prošlog mjeseca u Lozani FINA je predložila da se ograniči debljina na jedan milimetar, a da se kažnjava bilo kakva spoljašnja pomoć plivaču kao što je reduktor bola ili elektro stimulacija, ali i zabrani prilagođavanje kostima po mjeri svakog sportiste.

FINA je takođe predložila da kostimi budu od vrata do zglobova na nogama i dala proizvođačima rok do 31. marta da pošalju dizajn kako bi dobili saglasnost. FINA će tražiti da se nova pravila primjenjuju od svjetskog prvenstva u Rimu.